välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

delar av en angiosperma blomma

Postad av : Jonathan Nyberg

Angiosperma är det vetenskapliga namnet för blommande plantor. Denna gruppering omfattar träd, buskar och örtartade annueller. Alla dessa växter producerar blommor, genomgå pollinering och sedan gå till utsäde. Angiosperma blommor har både manliga och kvinnliga delar som är nödvändigt för växt reproduktion

typer av blommor

Inom växtriket, de mer avancerade växter producerar blommor med manliga och kvinnliga roller. Vanligtvis manliga och kvinnliga delarna återfinns inom samma blomma. Dessa typer av blommor är betecknas som hermophroditic.

Han-och honblommor

Ibland blommor kan vara antingen man eller kvinna, det vill säga manliga och kvinnliga organ finns på olika blommor. Om han-och honblommor förekomma på samma planta, är anläggningen definieras som monoika. Om varje växt innehåller antingen alla manliga eller kvinnliga blommor, anses det vara tvåbyggare.

Ståndare och ståndarknappar

Den manliga blomma delar består av långa smala stjälkar som kallas ståndare. Ståndarna har ett litet huvud, kallad anther, där pollen produceras. Detta anther stöds av en lång vegetativ tillväxt kallas glödtråden. I de flesta blommor ståndarna omger den kvinnliga könsorgan.

Pistillen

Den kvinnliga blomman delen kallas pistillen, som vanligtvis är formad som en lång smal vas. Öppningen i toppen kallas stigma, är den långa halsen kallas stil, och den uppsvällda basen är äggstocken, som innehåller äggcell.

Pollinering

Pollinering sker när pollen från hanen ståndare frigörs och går in i pistillen, där det befruktar ägget. Oftast pollinering sker mellan olika växter av samma art, även om det ibland kan uppstå mellan blommorna på samma planta.

Foderblad och kronblad

kronbladen är de färgglada löv-liknande strukturer som omger den manliga och kvinnliga delar av blomman. Ytterligare skydd ges av foderblad, en annan bladlika del av blomman som är fäst på armen och omger kronbladen. De foderblad är oftast grön.

    Previous:nothing
    Next:Hur är stämningen i Saturn?
    
    Copyright © 2011 give2all.org