välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

typer av dinosaurier

Postad av : P-O Lennartsson

Dinosaurierna härskade på jorden i över 150 miljoner år. Dessa enorma varelser utvecklats till många olika typer, alla med sina egna särdrag. Plötsligt mötte de förhistoriska jättar massiv utrotning ca 65 miljoner år sedan. Även om orsaken till deras utdöende är osäkra, forskare överens om att någon katastrofal händelse fällt deras bortgång. Vänster med bara fossiler för att vägleda dem, klassificerade arkeologer och forskare dinosaurier enligt gemensamma egenskaper

Klassificering

Det primära livsstil för varje dinosaurie bestäms kroppen storlek och form, vilket gör det lätt för forskarna att klassificera grupper av dinosaurier av kroppens design. Fem grundläggande kroppen mönster gör upp kriterierna för dinosaurie klassificering.

Sauropoder

Sauropoder, karaktäriseras av stora tunnformade organ och massiva bål-liknande ben med långa halsar och svansar var växtätare som livnär sig på växter och annan vegetation. Top matare, som Brachiosaurus hade frambenen som var längre än de bakre benen för att höja upp dem till trädtopparna. Brachiosaurus var 40 meter lång, mätt 75 meter från nosspetsen till svansspetsen, och vägde 89 ton. Botten matare som Diplodocus hade längre bakben än frambenen och var betydligt kortare och längre. Diplodocus mätt 86 meter lång och vägde 33 ton.

Theropoder

theropoder, som kännetecknas av att gå på bakbenen och med hjälp av underarmarna kan gripa tag i, var köttätare med knivskarpa tänder. Tyrannosaurus, som väger 8 ton och stående 20 meter lång, är den mest kända av Therapods. Överraskande nog var T Rex inte en gemensam dinosaurie. Allosaurus, väger 2 ton och stående 15 meter hög, var betydligt vanligare. Rovfåglar stående bara höjden av en mänsklig var extremt snabb och ond.

Ornthopods

ornithopoder, stora dinosaurier med mycket kortare halsar än Sauropoder, gick på bakbenen och hade tugga tänder. Dessa dinosaurier kunde beta på gräs. Iguanodons och hadrosaurier, ofta kallad anka proposition dinosaurier, tillhör gruppen ornithopoder.

bepansrade dinosaurier

bepansrade dinosaurier, dinosaurier med band av horn täckta plattor som täcker kroppen från nacken till svansen, också växtätare. Stegosaurs och ankylosaurier hör till den grupp som kallas bepansrade dinosaurier.

Horned Dinosaurs

Horned dinosaurier, som kännetecknas av en benig cape och vassa horn, var växtätare med vassa näbbar och starka slipning tänder. Triceratops tillhörde den grupp av behornade dinosaurier. Triceratops vägde upp till 11 ton och mätt 30 meter lång. Behornade dinosaurier sprang på alla fyra benen.

    
    Copyright © 2011 give2all.org