välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är en ljusspektrum?

Postad av : Annika Hultén

Regnbågens färger ljusspektrum är lika användbara som de är vackra att se på. Varje grundämnet har ett unikt mönster av färger. Forskare använder denna information för att identifiera ämnen, även här på jorden eller från stjärnorna

elektromagnetiska spektrumet

Vad vi kallar synligt ljus är en liten del av hela det elektromagnetiska spektrumet. Radio, mikrovågsugn och infraröd har längre våglängder och lägre frekvenser än ljus. Ultraviolett, röntgen och gammastrålning har högre frekvenser och kortare våglängder.

Våglängd

Dina ögon är känsliga för ett begränsat antal våglängder, från cirka 400 nanometer (nm), färgen violett, till 700 nm , röd. Alla synliga färger ligger mellan dessa gränser.

Kontinuerligt spektrum

Vissa objekt, som en glödlampa, glöd vit. Om du passerar ljuset genom ett diffraktionsgitter eller prisma, kommer du att se en komplett regnbåge av färger.

Spektrallinjer

När upphetsad av elektrisk ström, gas lyser med smala band av färg. De kan ses av diffracting ljuset. Varje grundämne har ett unikt mönster av band.

Absorptionslinjer

Om du placerar en tydlig gasbehållare mellan en ljuskälla och diffraktionsgitter, kommer du att se svarta band i spektrat. Atomerna i gasen absorbera energi vid dessa våglängder.

    Previous:nothing
    Next:utrotningshotade djur i Malawi
    
    Copyright © 2011 give2all.org