välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur fungerar kemisk energi?

Postad av : P-O Lennartsson

Vad är kemisk energi?

kemisk energi har sitt ursprung i samspelet mellan atomer och molekyler. Generellt finns det en omfördelning av elektroner och protoner, som kallas en kemisk reaktion, som tillverkar elektriska laddningar. Lagen om energins bevarande anges att energi kan omvandlas eller konverteras men aldrig förstöras. Därför förlorade en kemisk reaktion som minskar den energi i ett system kommer att bidra energi för miljön, oftast som värme eller ljus. Alternativt kommer en kemisk reaktion som ökar energin i ett system har tagit detta ytterligare energi från omgivningen.

Organiska reaktioner

Biologiska liv beror på kemisk energi. De två vanligaste källor till biologisk kemisk energi är fotosyntes i växter och andningen hos djur. I fotosyntesen, växter använda en speciell pigment som kallas klorofyll att spjälka vatten till vätgas och syrgas. Vätgasen kombineras sedan med kol från miljön för att producera kolhydrater molekyler anläggningen kan sedan användas som energi. Cellandningen är den omvända processen, med hjälp av syre för att oxidera eller bränna en kolhydrat molekyl såsom glukos i en energi-bär molekyl som kallas ATP, vilket kan användas av enskilda celler.

Oorganiska reaktioner

Även om det inte kan tyckas självklar vid första, förbränning som sker i gasdrivna motorer är en biologisk kemisk reaktion som använder syre i luften för att förbränna bränsle och el en vevaxel. Bensin är ett fossilt bränsle som härrör från organiska föreningar. Men inte alla kemisk energi är biologiska, naturligtvis. Alla förändringar i de kemiska bindningarna av en molekyl omfattar överflyttning av kemisk energi. Förbränningen av fosfor i änden av en tändsticka är en kemisk reaktion som producerar kemisk energi i form av ljus och värme med hjälp av värme från de strejkande att inleda processen och syre från luften för att fortsätta bränna. Den kemiska energi som produceras av en aktiverad glöd pinne är mest ljus med mycket lite värme.

reaktionshastigheten Oorganiska kemiska reaktioner används också ofta att syntetisera önskade produkter eller minska oönskade sådana. Utbudet av kemiska reaktioner som producerar kemisk energi är ganska stor, allt från enkel omorganisering av en enda molekyl eller en enkel kombination av två molekyler till komplexa interaktioner med flera föreningar av olika pH. Frekvensen av en kemisk reaktion beror i allmänhet på koncentrationen av reaktant material, tillgängliga ytan mellan dessa reaktanter, temperaturen och trycket i systemet. En given reaktion kommer att ha en normal ränta gett dessa variabler, och kan styras av ingenjörer manipulera dessa faktorer.

Katalysatorer I vissa fall är närvaro av en katalysator krävs för att starta en reaktion eller för att skapa en betydande utsträckning reaktion. Eftersom katalysatorn inte själv ändras i reaktion, kan det användas om och om igen. Ett vanligt exempel är katalysatorn i en bil avgassystem. Förekomsten av metaller platinagruppen och andra katalysatorer minskar skadliga ämnen i mer godartade sådana. Typiska reaktioner i en katalysator är reduktion av kväveoxider till kväve och syre, oxidation av kolmonoxid till koldioxid, och oxidation av oförbrända kolväten till koldioxid och vatten.

    Previous:nothing
    Next:nothing
    Relaterade artiklar
    utvalda artiklar
    
    Copyright © 2011 give2all.org