välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

medicinsk användning av kärnenergi

Postad av : Ulf Friberg

Kärnenergi har länge spelat en roll inom medicinsk diagnostik och vårdprocesser. Statistik rapporterar att en totalt 13 miljoner nuklearmedicin-ingrepp görs varje år i USA, med över 4. 000 nukleärmedicin anläggningar som bedriver verksamhet inom landet. Ansökningar om kärnkraft fortsätter att utvecklas som möjliga alternativ för nuvarande metoder dagars behandling

Identification

Medicinsk teknik att använda sig av kärnenergin inom området nukleär medicin, en sub-specialitet som har funnits i över 50 år. Kärnkraft kommer från en speciell typ av atom kallas en isotop. Genom att de-stabiliserande en normal atom har forskare kunnat låsa upp den energi som finns inne i kärnan.
En normal atom har en viss elektrisk struktur på det sätt det har på dess protoner, neutroner och elektroner. När en atom är de-stabiliserad, är en kraft som på dess struktur, vilket orsakar en proton eller neutron att driva bort från strukturen. När detta händer är kärnkraft avges i form av starkt ljus strålar kallas gammastrålning.

Funktion

Nukleärmedicin använder detta kraftfulla ljus kraft genom att använda det att ta bilder av insidan av kroppen. Specialiserade avbildningsförfaranden kan fotografera områden i kroppen som annars skulle kräva faktiska undersökande operation att se. Den kvaliteten och intensiteten i kärnkraftsel ljus konstruerar en anatomisk representation av kroppen, och visar de processer som pågår inuti.
När ett radioaktivt ämne sprutas in i kroppen, läkare använda en så kallad PET-undersökning eller positron emission tomograpy, för att registrera aktiviteten Gamma Ray som äger rum i det område som undersöks. PET ger flera bilder av området, och kombinera dem för att göra en tredimensionell representation som visar hur celler, eller massa vävnad fungerar.

Funktioner

Olika delar av kroppen locka till sig och utsöndrar specifika typer av kemikalier. Kärnenergi kan genereras inom specifika områden genom att injicera en radioaktiv version av kemikalier som är bosatt inom ett område. Ett exempel på detta är koncentrationen av fosfater i cancertumörer. I detta fall fosfor phosporus det radioaktiva versionen av -32 isotop-sprutas in i blodomloppet. En PET-scan används sedan för att se var isotopen koncentrat i kroppen.
Medicinsk användning för dessa avbildningstekniker omfatta-u00B7
analysera blodflödet och hjärtfunktionen
u00B7 Hitta infektioner
u00B7 undersöka hjärnans funktion avvikelser
° spårning njurfunktion
u00B7 lungskintigrafi u00B7
bestämma ben hälsa och funktion.

Potentiella

framtida ansökningar om kärnkraft inom det medicintekniska området kretsar kring området molekylär avbildning där läkarna kommer att kunna undersöka kroppens processer på cellulär-molekylär nivå. Incorporated i denna process är utsikterna att behandla cellulära obalanser genom att manipulera DNA egenskaper i sjuka celler. Avbildningstekniker skulle första kartan cellulära strukturer och processer, och sedan använda laser för att utföra rekonstruktiv förfaranden som behövs.

Överväganden

Användningen av kärnenergi i medicin uppges vara säker, med minimala biverkningar, om något. Radioaktivt material injiceras i kroppen är normalt utsöndras inom en till två veckor. Och medan strålning behandlingar för att eliminera cancerceller massorna kan vara effektiva, det finns viss risk.
Håravfall och illamående är vanliga biverkningar av strålbehandling, dock cellen strukturer som omger en cancersvulst massa-friska celler-riskerar förstörs eller ändras beroende på vilken typ av strålning, och den typ av celler i närheten. Forskning studier fortsätter att förbättra på detta förfarande i deras utveckling av molekylär bildteknik.

    
    Copyright © 2011 give2all.org