välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

jämförelse av livscykeln mossor & ormbunkar

Postad av : Camilla Näslund

Livscykeln för mossor och ormbunkar är likartade. De har den egenskap av att vara nonflowering växter. Men som i stort sett alla växter-blomning eller nonflowering-mossor och ormbunkar kan reproducera både sexuellt och asexuellt. En bit av en befintlig mossa eller ormbunke anläggningen kan bryta sig loss från den befintliga anläggningen och etablera en ny anläggning. Detta är asexuell reproduktion och bildar en klon av moderplantan

 


 

Sporangium

I både mossor och ormbunkar, i avsaknad av blommor och frön, sker sexuell reproduktion genom sporer. Det sporbildande bärande konstruktionen kallas en sporangium. Det är i allmänhet liten och klubb-formade eller kapsel-form. I en typisk ormbunke är de sporangier klustrade i grupper som omfattas och skyddas av ett umbrellalike funktion. I många ormbunkar detta arrangemang av reproduktiva strukturer är på undersidan av bladen eller bipacksedeln. Däremot mossan sporangier växa helt enkelt uppåt från en smal stjälk.

sexuell reproduktion

En fas av livscykeln i både mossor och ormbunkar tjänar till att utföra sexuella fortplantning. I mossor det är självklar del av växten som vi känner igen som mossa anläggningen. I ormbunkar, å andra sidan är denna fas av anläggningens livscykel små och oftast döljs av döda löv och annat skräp. Den tillfällige betraktaren är extremt osannolikt att någonsin se den.

Spore Produktion

I motsats till de små och oansenliga skede av sexuell reproduktion, ormbunke s suppleant steget är det relativt stora anläggningen som vi känner igen som ormbunke. Det är detta skede som björnar sporer. I ormbunkar de två olika faser existera som fysiskt åtskilda individer.

I en typisk mossa växt är den gröna mossiga delen av växten den sexuellt reproducerande scenen. Från den stjälkar växa som producerar och innehåller sporer. I motsats till ormbunkar, mossor i de två faser-den sexuellt reproducerande steget och sporbildande bärande skede-att växa tillsammans som en del av samma växt

Sporer

Både mossor och ormbunkar producerar sporer som innehåller hälften. antalet gener finns i växten som helhet. När sporerna gror, växer och utvecklas till sexuellt reproducerande skede av anläggningen. Under sexuell reproduktion, spermier och ägg förenas resulterar i sporen bärande skede av anläggningen. Återigen, i både mossor och ormbunkar sporen bärande skede har fullständig genetisk komplement. Det är under spor produktion att antalet gener är uppdelat i hälften igen.

Rhizom

När ormbunken sporophyte växer i växten vi erkänner som en ormbunke, det ger en rot eller jordstammar som är allmänt semihorizontal. Från denna rhizom växer ormbunke ormbunksblad eller blad ovan, och rötterna nedan. Trots att mossan anläggningen har små rootlike strukturer, den saknar rotstocken med i ormbunke.

    
    Copyright © 2011 give2all.org