välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Väder och klimat i haven

Postad av : Ulf Friberg

Vatten täcker majoriteten av jordens yta, så det är bara logiskt att världshaven spelar en stor roll i vädret och klimatet på jorden. De är uppdelade i fem organ-Atlanten, Stilla havet, södra, Arctic och indisk-bara för bekvämlighet, eftersom havet är verkligen ett sammanlänkat vattenförekomst. Bland annat haven absorberar och distribuerar solstrålarna

Long Term

Haven påverkar väder och klimat. De skapar och katalysera dagligen vädermönster genom att påverka molntäcke, fukt och vindhastighet. Oceans också moderat jordens klimat genom att dämpa effekterna av extrema temperaturer.

Teorier /Spekulationer

Det finns mer än 400 döda zoner i hela världen, många större än 3. 000 kvadrat miles i området. Livsformer kallade växtplankton är oftast att skylla för dessa områden, det de utsätts för gödningsmedel eller avlopp de dör, och deras nedbrytning utarmar områdets syretillförseln, sätta alla andra arter i riskzonen. Forskare vid Oregon State University tror nu att klimatförändringarna också kan bilda döda zoner genom att ändra kustnära vindar och ta bort syre från djupare vatten.

El Nino

Haven bär varma och kalla strömmar över hela världen. Normalt passadvindar bidra till att skingra varma tropiska strömmar innan de kan flytta in i områden de inte hör, men med El Nino strömmarna är alltför långt norrut, vilket leder till torka, översvämningar och allmänna klimatiska kaos.

Moln

Växtplankton är på botten av näringskedjan, men även dessa mikroskopiska havet invånare spelar en viktig roll i jordens klimat. De släpper en gas i luften som förvandlas till en aerosol när den träffas av solljus. Den aerosolpartiklar kondenseras till moln, vilka i sin tur reflekterar solljuset tillbaka ut i rymden.

Global Temps Människan har länge känt till den skenande växthuseffekten och dess konsekvenser. Som koldioxid byggs upp i atmosfären, leder det till en ökning i den genomsnittliga globala temperaturen. Världshaven hjälpa till att minimera utsläppen uppbyggd genom att ta bort koldioxid från atmosfären, därefter sänka den globala temperaturen.

Överväganden I en process som kallas Great Ocean Conveyor, havsströmmar bära varma mexikanska vatten till de nordliga breddgraderna. Värmen släpps ut i atmosfären, där det betydligt värmer den europeiska kontinenten. Vattnet kyler och drivs djupt in i norra Atlanten. Det är på grund av detta system som Europas vintrar är måttliga. Om den globala uppvärmningen fortsätter okontrollerat, är det möjligt att sötvatten smälter från Arctic glaciärer störa flödet av havsströmmar och permanent ändra EU: s väder.

    Previous:nothing
    Next:nothing
    Relaterade artiklar
    utvalda artiklar
    
    Copyright © 2011 give2all.org