välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Upptäckten av atomer

Postad av : Magnus Ekblad

Atomen var avbildad på många sätt tills dess verkliga egenskaper illustrerades i modern fysik. Sökandet efter förståelse sammansättningen av ärendet ledde till en sådan upptäckt och fortsätter att ge nya upptäckter om hur atomerna är uppbyggda och vad de är gjorda av

First Encounter

I början av 1800-talet, började John Dalton studera vad frågan bestod av. Han upptäckte snart att materia består av mycket små enheter som kallas atomer när han märkte att väte alltid blandas med syre i samma del (två atomer väte till en atom syre).

Upptäckt av Elektroner

År 1897 Joseph Thompson studerade flödet av el genom mycket lätta gaser och märkte att strömmen flyter genom positiva och negativa subatomära partiklar. Hans studier ledde till upptäckten av ett ultralätt subatomära partiklar som kallas en elektron.

Atomerna Kompakt Kärnor

Under 1911 märkte Ernest Rutherford att alfapartiklar som passerar genom atomer var kraftigt spridda. Det enda sättet att förklara detta var att konstatera att en atom består av en mycket liten och koncentrerad kärna med elektroner som kretsar runt den.

Neutroner

Det var mycket förvirring om egenskaperna hos helium atomer, eftersom deras atomvikt var fyra gånger så mycket som väteatomer, men de hade bara dubbelt positiv laddning. År 1932 kom James Chadwick upp med slutsatsen att det fanns partiklar och inga avgifter inuti atomer, kallad neutroner.

Kvarkar

Man upptäckte 1964 att subatomära partiklar i atomer innehåller mindre partiklar som kallas kvarkar, som ger subatomära partiklar deras volym och egenskaper.

    Previous:nothing
    Next:typer av kemiska reaktioner
    
    Copyright © 2011 give2all.org