välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur man beräknar koncentricitet

Postad av : Annika Hultén

I geometri är rundgång kvaliteten på inbäddade cirklar med samma centrum. Inom industrin är koncentricitet ett mått på beständigheten av rördelar väggtjocklek. Sådana beständigheten är önskvärt av olika skäl i olika situationer. Jämnhet med väggtjockleken är önskvärt för integritet om trycket kommer att tillämpas på slangen. Om slangen behöver spunnet, kan variation i tjocklek orsaka slingringar.

Formeln för beräkning rundgång är enkel. Det svåra är att se till att besiktning av varierande tjocklek rörledningar väggen är tillräckligt omfattande.

Du behöver:
Piping
. Mikrometer.
Optisk jämförelsepreparat.


1.
Hitta tjockaste och tunnaste punkter väggtjocklek tjocklek.

Till exempel i diagrammet, de streckade linjerna markera tvärsnitt av tunnaste och tjockaste väggen. Om det behövs, kan dessa punkter görs genom trial and error, med hjälp av en mikrometer. Om du vet hur man använder en, försök göra det med en optisk jämförelsepreparat.
2.
Mäta tjockleken på dessa punkter. Mätningen kan tas med en mikrometer. .
3
Använd följande formel i diagrammet för att beräkna rundgång. C=Wmin /Wmax --- 100%

Wmin är minsta bredd . Wmax är den maximala bredden. C är en procent. 100% betyder att slangen är helt koncentriskt.
4.
Jämför C från steg 3 med någon kvalitetskontroll tolerans som var förutbestämda. Gör detta att besluta om nivån på rundgång är tillräcklig.

Anta exempelvis att toleransen är 70%. Rundgång är inte tillåtet att gå under denna tolerans. Antag att Wmin är 0,25 mm och Wmax är 0,30 mm. Då C=83%, är toleransen uppfylls, och röret vara tillräckligt koncentriska.

    
    Copyright ©2011