välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

varför månens faser inträffar

Postad av : Magnus Ekblad

Observera månen från jorden, är det lätt att se att det går igenom en cykel av ljus och mörker framträdanden. Olika stadier av denna cykel kallas faser, och det finns tekniska benämningar för dem. Förklara månens faser kräver en undersökning av månens omloppsbana i förhållande till jorden och solen

månens bana

De flesta människor tror att månen tar en månad till omloppsbana runt jorden. Detta är oftast (men inte exakt) korrekt. Månens bana förklaras vetenskapligt av två olika periodicitet. Den synodiska period, även kallad lunation, är tiden mellan när exakt samma månfas observeras av någon på jorden. Den varar exakt 29. 5305882 dagar. Den sideriska period, som också kallas omloppstid är den faktiska tid det tar för månen att kretsa runt Jorden. Den varar exakt 27,3217 dagar.

Skillnaden i tid längder står för förflyttning av jorden. Någon observera månens faser från jorden är att observera från en plattform som också är i rörelse. Under månens revolutionen har jorden gått cirka 1 /12 av det egna årliga varv runt solen.

Månens faser

månens faser beskriva hur mycket och vilka delar av månen iakttas som ljus och skugga. Som månen vinning genom den bana, är förändringen av faserna lätt iakttas.

Under en fullmåne fas, är hela månen ses som ljus. Under en ny måne, är hela månen ses som skugga. Vid första och tredje kvartalet månfaser, är ena halvan av månen ses som ljus, och hälften som skugga. Tiderna i mellan kallas halvmåne och puckelryggig, som månens belysta eller skuggade området tar på sig en croissant.

Orsak av månens faser

Precis som jorden, hälften av månen är upplyst av solen, och hälften i skuggan vid en viss tidpunkt. Som månen färdas runt jorden, vi ser månen från olika vinklar, och kan därför se olika andelar av ljus och skugga.

När månen är full, är månen på motsatt sida av jorden från solen. Som ett resultat kan vi se hela den upplysta sidan av månen. Vid nymåne, precis tvärtom anpassning finns, med månen som mellan jorden och solen. Vid den punkten, kan vi observera bara den skuggade sidan av månen. Vid första och tredje kvartalet månar är månen i 90 graders vinkel från jorden och solen. Vi kan se hälften av upplysta sidan och hälften av den skuggade sidan. Månskäran och puckelryggig perioder iakttas när månen övergångar mellan dessa punkter i sin omloppsbana.

Vax kontraAvtagande, Crescent vs halvmåne

Det finns fyra begrepp som används för att beskriva "mitt emellan" månens faser: vaxning, avtagande, Crescent och puckelryggig

Vaxning är när månen är belyst område verkar. ökar, medan avtagande är när belyst område tycks ha minskat. Crescent är när månen tycks färre än belysta halvan och puckelryggig beskriver när månen tycks mer än hälften upplyst.

Lunar Eclipse

En solförmörkelse inträffar vid fullmåne fas när jorden kastar sin skugga på månen, tillfälligt gör det går helt eller delvis mörkt. Partiella solförmörkelser inträffar flera gånger per år, medan en total solförmörkelse inträffar mycket sällan. Förmörkelser är relativt korta händelser och du kan observera under loppet av några timmar månen går från full till mörk och tillbaka till full igen.

    
    Copyright ©2011