välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur går statisk elektricitet?

Postad av : Valon Istrefi

Du behöver:
Dermestid skalbaggar
. Container (metall, hård plast, glas).
Dermestid skalbagge mat (hundmat eller lab block ofta arbeta som vikarier.
Skrot kartong eller skumblock.
Kutterspån.
Liten svamp.

Vad är statisk elektricitet?

Statisk elektricitet är skapandet av en elektrisk laddning på ett objekt, som oftast orsakas av gnugga av två objekt tillsammans. En statisk laddning kan ske när föremål kommer i kontakt med varandra, men avgiften kommer endast kvar om ett av objekten är en bra elektrisk isolator, vilket innebär att avgiften inte lätt rinna bort och försvinna. När ett objekt bär en statisk laddning kommer i kontakt med ett föremål med en motsatt laddning kan en statisk stöt.

Hur statisk elektricitet skapas

De atomer som utgör alla objekt innehåller elektroner, som bär en negativ laddning . Vissa typer av atomer har yttre skal av elektroner som är nästan full, vilket innebär att de har 6 eller 7 elektroner i sitt yttre skal, och är mycket mottagliga för att attrahera och ta sig an nya elektroner. Andra typer av atomer kan bara ha ett par elektroner i sitt yttre skal, vilket kan betyda att elektronerna svagt bundna till atomen. När en yta med svagt bunden atomer gnids över en som lockar elektroner, de svagt bundna atomer kommer att överföra elektroner till den andra sidan, orsakar det negativt att vara laddad, medan de svagt bundna atomer få en positiv laddning. Eftersom liknande laddningar stöter ifrån varandra, är det möjligt att observera statisk laddning när den byggs upp i delar av håret eller päls, eftersom de enskilda bitar av hår avvärja varandra och stå upp på slutet.

Urladdning av statisk elektricitet

Efter en statisk laddning har byggts upp, kommer det så småningom ansvarsfrihet eller försvinna. Det kanske mest kända effekten av statisk är en plötslig urladdning när en laddat föremål vidrör en ledande föremål, och skapar en statisk chock. De flesta människor har upplevt en statisk chock när de berör en annan person, ett dörrhandtag eller andra metallföremål, en tillräckligt stor chock kan kännas, och ibland även hört hörbart. Statisk stötar förekommer oftast på vintern när luften är mycket torr. Torr luft gör att avgift skall lagras i ett objekt längre utan splittras, vatten partiklar i fuktig luft orsakar en statisk laddning att försvinna mycket snabbare, är så statisk elektricitet sällan hos fuktigt väder.

    Previous:nothing
    Next:vad är en proton donator?
    
    Copyright © 2011 give2all.org