välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

olika typer av jordbävningen chocker

Postad av : Charlotte Wannberg

Jordbävningar är resultatet av en plötslig frigörelse av energi i jordens skorpa. När trycket i jordskorpan blir för hög, klippan i en svag del av jordskorpan frakturer och släpper sin lagrade energi i form av intensiva vibrationer. Dessa vibrationer, så kallade seismiska vågor, färdas genom marken och göra den skaka, vilket resulterar i en jordbävning.



Jordbävning chocker komma i grupper som kallas "jordbävning kluster". forskarna dela upp dem i tre kategorier, baserat på deras styrka

Main Shock

jordbävningen med den största storleken i en jordbävning kluster är känt som den viktigaste chock. En viktig chock kan rubriceras som foreshock om en jordbävning som sker senare i samma kluster har en större omfattning.

Foreshocks

Foreshocks är relativt små jordskalv chocker som kommer före de viktigaste chock. Inte alla jordbävning kluster har foreshocks, det är möjligt för de viktigaste chock att bli den första jordbävningen chock i ett kluster.

Efterskalv

Efterskalv är mindre jordbävningar som inträffar efter den huvudsakliga chock. Deras styrka beror på styrkan av de viktigaste chock, det finns fler små efterskalv än stora. Om ett efterskalv är starkare än den huvudsakliga chock är det redesignated som främsta chock.



Efterskalv kan hända månader, år eller tom decennier efter de viktigaste chock. Jordbävningar Efter den chocken anses tillhöra samma jordbävningen kluster, så länge den takt som jordbävningar förekommer i den drabbade regionen är högre än den var innan de stora chock.

    Previous:nothing
    Next:Hur dioder jag testa med en multimeter?
    utvalda artiklar
      
      Copyright © 2011 give2all.org