välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

varför röntgen har högre energi än micowaves?

Postad av : Charlotte Wannberg

Ändra elektriska fält inducerar ett magnetfält, och vice versa. Denna grundläggande relation förklarar egenskaperna hos elektromagnetiska vågor, varje typ av fält inducerar den andra för att skapa en elektromagnetisk störning som sprider sig i rymden. X-strålar och mikrovågor är båda formerna av elektromagnetisk strålning

Du behöver:.
Stora glas murare burk
. Smuts.
Fuktig löv utifrån.
Nylon textilklädsel.
Entreprenad papper eller stora mörka bit tyg.
Tape.
Handskar.
Container.
Vattniga bomullstuss.
Myror.

våglängd och frekvens

Skillnaden mellan röntgen och mikrovågsugn ligger i deras våglängd och frekvens. Våglängd och frekvens är relaterade genom ekvationen c=u03BBv, där u03BB är våglängden, c är hastigheten och v är frekvensen. Eftersom hastigheten av elektromagnetiska vågor i vakuum är konstant, om frekvensen ökar våglängden måste minska, och vice versa.



röntgenstrålar har en mycket hög frekvens och därmed en mycket kort våglängd, medan mikrovågor har en lång våglängd och därmed en låg frekvens.

Fotoner

Elektromagnetisk strålning uppvisar våg-partikel dualism, i det att den har några vågliknande egenskaper och vissa partikel-liknande egenskaper. Konkret består elektromagnetisk strålning av partiklar som kallas fotoner, som är lite som diskret paket av energi. Energin i en foton är relaterad till frekvensen av strålning genom ekvationen E=hv, där h är Plancks konstant och v är frekvensen. Ju högre frekvens, desto högre energi varje foton.

Interaktioner med Matter

Ett annat sätt att tänka på högre energi av röntgenstrålar jämfört med mikrovågor är sättet de interagerar med materia. Till exempel när en röntgenfoton eller mikrovågsugn fotonen passerar en laddad partikel som en elektron, skjuter sin elektriska fält på elektron så att den oscillerar och vinster energi. Ju högre frekvens, skänker ju mer energi en viss fotonens, och desto mer energi till sina mål.

    utvalda artiklar
      
      Copyright © 2011 give2all.org