välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

medicinsk robotik

Postad av : Magnus Ekblad

Medical Robotics är är spännande och relativt nytt område. Robotar kan användas i medicinsk utrustning för att utföra vardagliga uppgifter som att leverera patientprover och register som olika delar av sjukhuset. De kan också mycket specialiserade och hjälpa till att diagnostisera och behandla patienter. Medan det fortfarande finns mycket mer arbete att göra, med hjälp av robotar kan förbättra medicinsk behandling när det gäller både kvalitet och tillgänglighet i vården. Använda robotar kan hjälpa till att minska den mänskliga faktorn och få högspecialiserad information till avlägsna områden utan att behöva läkare att resa.

Historia

Medical Robotics var först experimenterade med under 1980-talet, när det gäller urologi. Robotarmar har utvecklats och använts för att resektion av prostata. Robotics användes endast i en begränsad kapacitet, men eftersom dess avbildande förmåga när det gäller prostatacancer var av dålig kvalitet. Även under 1980-talet började National Aeronautics and Space Administration (NASA)-Ames Research Center, att undersöka användningen av robotteknik för telemedicin. Telemedicin innebär att använda robotar för att låta en läkare att övervaka och behandla en patient utan att vara i patientens fysiska närvaro. Som framsteg gjorts, insåg NASA den potentiella användningen av telemedicin till slagfält, och ägnade stora mängder finansiering till dess utveckling.

Från 1989 till 2003, utvecklat flera läkare och vetenskapsmän medicinsk robotar hjälpa till med många typer av operationer, och FDA började godkänna deras användning. Framsteg inom robotik kontinuerligt görs, då fler och fler produkter och tekniker blir tillgängliga.

Funktioner

En medicinsk robot är en maskin som styrs av en läkare genom ett datoriserat konsol. Konsolen kan vara i rummet med patienten eller på en extern plats. Konsoler har ett eller flera robotarmar som styrs av läkare att göra det faktiska arbetet på patienten. Dessa vapen varierar mycket i storlek och form beroende på vilken typ av operation de kommer att utföra. För att roboten ska fungera korrekt måste kirurgen umgås inmatning information i robotens före operationen. Dessutom måste kirurgen kartan individens kropp genom standardiserade diagnostiska prov som X-strålar och MRI, så roboten kan navigera genom den mänskliga kroppen på rätt sätt. Efter avslutad, måste kirurgen kartan den bästa vägen för att datorn ska ta.

Fördelar

Målet med att använda robotar i medicin är att ge förbättrad diagnostisk förmåga, en mindre invasiv och bekvämare upplevelse för patienten, och förmågan att göra mindre och mer exakta insatser. Robotar används idag inte bara för prostataoperation, men för hysterektomier, avlägsnande av muskelknutor, ledproteser, hjärtoperationer och operationer njure. De kan användas tillsammans med MRI för att ge orgel biopsier. Eftersom läkaren kan se bilder av patienten och styra roboten via en dator, hon behöver inte vara i rummet, eller ens på samma plats som patienten. Detta innebär att en specialist kan verka på en patient som är mycket långt borta utan någon av dem att behöva resa. Det kan också ge en bättre arbetsmiljö för läkare genom att minska påfrestningar och trötthet. Operationer som varar i flera timmar kan orsaka ännu den bästa kirurger att uppleva hand trötthet och darrningar, medan robotar är mycket stadigare och smidigare.

Överväganden

Tillsammans med förbättrad patientvård, är en annan syfte att göra medicinsk robotik mainstream att skära ned på sjukvårdskostnader. Detta är dock inte alltid fallet. Vissa robotkirurgi system kosta mer än $ 1 miljon för att köpa och $ 100. 000 per år eller mer att underhålla. Detta innebär att sjukhusen måste utvärdera kostnaden av maskinen kontra kostnaden för traditionell vård. Om robotkirurgi skär ner på trauma och läkningstiden, det finns pengar sparas i form av antal dagar som patienten stannar på sjukhuset. Det finns också en minskning av mängden personal som behövs i operationssalen under operation. Däremot är omfattande utbildning krävdes för läkare att lära sig att programmera och använda maskinerna. Ett annat bekymmer är att det finns mycket få tillverkare av medicinsk robotik. Med mycket liten konkurrens, är det få tillverkare som finns kan sätta sina egna priser.

Varning

Medical Robotics fortfarande en mycket ny idé, och det finns mycket mer arbete att göra. Det är fortfarande mycket dyr, vilket kan göra det oöverkomliga för många sjukhus och hälsovårdscentraler. Det finns också fortfarande problem med latens. Detta hänvisar till tiden mellan de stunder då läkaren flyttar kontroller och när roboten svarar. Dessutom finns det fortfarande en chans för mänskliga misstag om läkaren felaktigt program roboten före operationen. Datorprogram kan inte ändra kurs under operation, medan en människa kirurg kan göra nödvändiga justeringar. Som kirurger bli mer bekanta med hjälp av robotar för kirurgi, och då allt fler företag tillhandahåller medicinsk robotar, kan det komma en dag då robotar används i nästan alla sjukhus. Detta är dock fortfarande långt borta i framtiden.

    Previous:medicinsk användning av kärnenergi
    Next:nothing
    
    Copyright © 2011 give2all.org