välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur är matematik inblandad i kriminalteknik?

Postad av : Charlotte Wannberg

Ballistics

Ballistics hänvisar till banan för en projektil i flykten. I brottsplatsen analys med skjutvapen, kriminaltekniker studera ballistik på tre olika sätt. För det första har forskarna analysera kula. De mäter den specifika repor på kula i sig som orsakats av sin resa genom pipan på pistolen. Åklagare har möjlighet att koppla en kula till en specifik skjutvapen detta sätt. För det andra forskare analysera banan för kula. Genom geometri, kriminaltekniker kan återskapa en brottsplats, ofta notera där folk stod och höjden på den person skjuta pistol. De analyserar matematiskt lutningar av kulan som visar om personen rörde sig när han sköt skjutvapnet. Slutligen har de också såret profiler och matematiskt bestämma höjd och avstånd den misstänkte stod från offret.

Andra Ljudbanans

kriminaltekniker kan använda matematik i andra former av banan också. Till exempel, om ett offer fått ett slag mot huvudet, forskarna kunna avgöra höjden på den misstänkte bygger på vinkeln av effekterna. Såret ger också ledtrådar till hur mycket kraft som behövdes för att skapa såret, och därför kan ge information om den allmänna storleken på den misstänkte. Blod stänk bana också analyseras för brottsplats återuppbyggnad.

Skid Mark analys

Polisen analysera ofta bromsspår, särskilt när fordonet har använts som ett vapen eller någon var allvarligt skadad. Genom att använda ekvationen v=u221A D /K, där d är längden på bromsspår, k är en konstant som grundar sig på bilen och friktionen i vägen, och V är hastigheten i "miles per timme, forskare kunna avgöra hur fort bilen gick vid tiden för påverkan. Antag exempelvis att konstant för en Honda Civic på torra betong är 0,04. Den bromsspår vid olycksplatsen var 42 meter i längd.
v=u221A D /K

v=u221A 42/0. 04

v=u221A 1050

v=32. 2 mph

DNA-analys

DNA-analys sker när ett prov från brottsplatsen jämförs med DNA den misstänkte. Kriminaltekniker design-DNA sonder att binda till komplettera provet. Dessa sonder bildar ett tydligt mönster. För att betraktas som en definitiv match, 13 markörer måste matcha. Men, på grund av tid och pengar begränsningar är oftast bara 4 eller 5 regionerna i en match. Sannolikhet används för att avgöra om det finns tillräckligt av en DNA-matchning för att döma för brottet.

    Previous:matematik lag cosinussvängningar
    Next:nothing
    
    Copyright © 2011 give2all.org