välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur är vattnet renas naturligt?

Postad av : Jonathan Nyberg

Du behöver:.
tillgång till Internet eller TV med tillgång till en väderkanal

hydrologiska cykeln

hydrologiska cykeln är den naturliga process som vatten genomgår när den färdas från havet till luften till marken och tillbaka. Till exempel kan havsvattnet in i luften som vattenånga, som sedan blir nederbörd och landar på jorden. Detta vatten kan konsumeras av ett djur och släpps som restprodukt. Vattnet i restprodukt gör så småningom sin väg in i marken och blir en del av en underjordisk flod som leder tillbaka till havet, börjar cykeln om igen. Längs vägen, vattnet är naturligt tvättad.

Nederbörd

hydrologiska cykeln börjar med kondens och skapandet av moln. Vattenånga i luften kondenserar på sval ytor, t. ex. luftburna partiklar, och bildar moln som så småningom kommer att leda till nederbörd. Detta nederbörd når marken och antingen infiltrerar jordens yta, eller en gång inte mer vatten kan infiltrera, blir avrinning (åar, floder och så småningom hav och sjöar). Eftersom allt detta pågår, solen som orsakar en del av vattnet att avdunsta tillbaka till atmosfären, där det åter blir nederbörd.

avlägsna föroreningar

Det finns många sätt på vilka hydrologiska cykeln renar vatten när den rör sig genom de olika stadierna. Destillation händer när vatten avdunstar och lämnar orenheter bakom. Denna process är samma som hemma destillatören enheter använder för att rena vatten. Kristallisation sker när havet fryser vattnet och skapar rent vatten is. Återigen är orenheter avlägsnas från vattnet naturligt. Luftning som händer när upprepas och kraftfull exponering för luft tar bort orenheter från vattnet. Ett exempel på luftning är när vattnet i en snabbrörliga ström utsätts för luft när den kraschar in i en sten och blir luftburna spray.

Cisterner

själva marken fungerar som en filtermaterial. När vattnet rör sig genom partiklar av sand eller sten, få större föroreningar kvar. Som vattenfilter ner genom jorden, är stora reservoarer skapas. Dessa reservoarer av grundvatten är en viktig källa av det vatten vi dricker idag. Några av vattnet återvänder till ytan och så småningom gör sin väg tillbaka till havet.

Andra processer

Slutligen, finns det några mer komplicerade naturliga processer som rent vatten. Oxidation i vatten bryts ned organiskt material, såsom döda växter, djur och produkter av avfall, till enkla molekyler. Utspädning är när föroreningar i vatten görs mindre farliga genom tillsats av rent vatten. Till exempel kommer en liten damm med odrickbart vatten vara renare efter en stor del av nederbörden ökar dess rena vatten innehåll.

    Previous:nothing
    Next:roll fotosyntes i naturen
    
    Copyright © 2011 give2all.org