välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

formler för sträckgräns

Postad av : Stefan Svensson

Hållfasthetslära bord har en mängd olika stress värden. Ultimate stress, oavsett om det är dragning, kompression, klippning eller bockning, är det högsta beloppet av stress ett material kan tåla. Sträckgränsen är stressen värde när plastisk deformation inträffar. Även viktigt i tekniska beräkningar kan ett exakt värde för sträckgräns vara svårt att finna

Youngs modul

Youngs modul är lutningen på den elastiska delen av spännings-töjnings kurvan för det material som analyseras. Ingenjörer utveckla stress-töjningskurvor genom att utföra upprepade tester på materialprover och sammanställning av data. Beräkning Youngs modul (E) är lika enkelt som att läsa en stress och påfrestningar värde från grafen och dividera stress genom stammen.

Stress Ekvation

Stress (sigma) är relaterad till stam (epsilon) genom följande ekvation:

sigma=E * (epsilon)

Denna relation är endast giltig i regioner där Hooke's lag gäller. Hooke's lag säger att en reparativ kraft finns i ett elastiskt material som är proportionell mot avståndet materialet har sträckt. Eftersom sträckgränsen är den punkt där plastisk deformation inträffar, markerar det slutet på den elastiska området. Använd denna ekvation för att uppskatta en sträckgräns värde.

0,2% Offset artikel

Den vanligaste tekniska approximation för sträckgränsen är 0,2 procent offset regel. För att tillämpa denna regel, antar att avkastningen stammen är 0,2 procent, och multiplicera med Youngs modul för ditt material:
/> sigma=0. 002 * E

För att skilja denna tillnärmning från andra beräkningar, ingenjörer ibland kallar detta "offset sträckgräns. "

Von Mises kriterier

offsetmetoden gäller för enaxlade tillämpningar, men Vissa applikationer kräver tvåaxiala analys. För dessa problem, använd von Mises kriterier:

(sigma1-Sigma2) ^ 2 + sigma1 ^ 2 + Sigma2 ^ 2=2 * sigma (y) ^ 2

sigma1=x-riktning max skjuvspänning
Sigma2=y-riktning max skjuvspänning
sigma (y)=sträckgräns

    Previous:nothing
    Next:hur kan man få en monark fjäril
    
    Copyright © 2011 give2all.org