välkommen www.give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

whitetails i deras naturliga miljö

Postad av : Magnus Ekblad

Vitsvanshjort är en av de vanligaste stora däggdjuren i Nordamerika. De har några mycket utmärkande vanor och egenskaper. De har frodats över sitt sortiment på grund av återväxt i nordliga skogar och minskningen av naturliga predatorer. I många samhällen på landsbygden har de blivit något av en plåga eftersom de inkräktar på människors trädgårds-och landskapsskötsel på jakt efter mat

Utseende

Vitsvanshjort är en art av hjortdjur som är ljusbrun eller rödbrun på sommaren och vänder sig till gråbrun på vintern. Deras mage, hals, näsa band, öga ringen och insidan av öronen är vita. Den namne svansen är brun kantat med vit ovan. Undersidan av svansen är helt vit. Antlers odlas nästan uteslutande av män och kan spridas upp till tre meter (90 cm).

Habitat

Dessa rådjur har en ganska olika livsmiljöer, allt under större delen av USA liksom södra Kanada och norra Sydafrika Amerika. De föredrar jordbruksmark och skogar, snår särskilt att stöd i deras hemlighållande från rovdjur. Vit-svansar är mycket mindre flyttande än andra arter av hjortdjur, ofta ha ett hem utbud av endast mellan 40 och 200 hektar. Ofta med hjälp av etablerade stigar inom detta territorium för att resa till mat, de lär sig deras terräng väl och blir förtrogen med möjliga flyktvägar.

Young

killingpar föds mellan tidig vår och sen sommar. Det normala är att en hind att föda en eller två rådjur, men ibland upp till fyra kan vara född i skyddade områden. De killingpar hålls i skilda platser som modern i ett försök att hålla dem säkra från rovdjur, och är bara ammade ett par gånger om dagen för att undvika att väcka uppmärksamhet till sina gömställen. Förlitar sig på deras stillhet, specked päls och minskad lukt för att gömma sig, killingpar inte kan resa på flera dagar. Efter en period på ungefär tre veckor börjar de att resa med mamma, och fortsätta amma i upp till tre månader efter födseln.

Behavior

Vitsvanshjort är mer ensamma än de flesta andra nordliga hjortdjur. Den enda långsiktiga sociala kontakten mellan rådjur och mor. Detta kan pågå i upp till fyra säsonger för kvinnliga killingpar. Män lämnar oftast under hösten brunsten, men vissa kan fördröja denna åtskillnad förrän till våren. Den manliga rådjur växa horn inför häckningssäsongen och under hösten kommer att thrash vegetation med sina horn för att markera revir. Man vita svansar ger inget stort harem av honor, möjligen på grund av den begränsade sikten i skogen och intensitet möjliga predation. Efter parningen kan en hane kvar med en enda hona kan vara från ett par dagar till flera veckor. Både manliga och kvinnliga använda sina framfötter som vapen mot rovdjur. Den vita svansen är ofta vinkade eller flaggats (upp) i riktning mot ett hot, och forskare menar att detta kan vara i ett försök att skrämma inkräktaren, eller meddela andra hjort som rovdjuret har sett.

Utfodring

Bläddrar för alla typer av buskage är de vita svansen främsta utfodring strategi. Använda väletablerade stigar resa till livsmedelsråvaror kan leda till dominans inom vissa områden som äldre kvinnor är först till maten. På vintern rådjur kvar ofta i tjocka bestånd av barrträd att skydda sig från vinden och kanske föredrar att förbli skyddade snarare än jakt på föda.

Predators

rådjur befolkning har gynnats av utrotningen av många stora rovdjur över sitt sortiment. Vargar är en av dess främsta naturliga predatorer, som är större katt som puma och lodjur. Dessa större katter, med stöd av förvåning, kan ta ner en vuxen hjort. De stora kontroll på dess befolkning är för närvarande mänsklig jakt, med över två miljoner rådjur skott varje år.

Previous:nothing
Next:Fakta om naturkatastrofer

Copyright © 2011 give2all.org