välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Vad är växthusgaser?

Postad av : Stefan Svensson

Växthusgaser är gaser i atmosfären som absorberar och avger strålning inom det termiska IR-området. Som ett resultat, långsam de och blockera infraröd strålning från att komma från rymden till jorden och från att ta sig från jorden till rymden. Det finns flera växthusgaser, inte bara koldioxid. Utan naturligt förekommande växthusgaser skulle jordens medeltemperatur vara ca 0 grader Fahrenheit, istället för den betydligt varmare 59 grader

Förändring av strålning

När solljuset når ut i atmosfären, är det till stor del synligt ljus, som stämningen är transparent. (Det finns många bilder tillgängliga visar hur långt olika våglängder tränga genom atmosfären, t. ex. en bild finns på Lawrence Tech hemsida. ) När det synliga ljuset träffar jorden, gör det till ytan är atomerna vibrera. De på nytt avger strålning med lägre frekvens är karakteristisk för sin egen temperatur. Detta mestadels är infraröd strålning, som inte tränger igenom växthusgaser lätt att fly tillbaka ut i rymden.

Växthus

Om du vill ringa en sådan effekt "växthuseffekten" är något av en missvisande. Växthusgaser är inte hålls varm på vintern mestadels av glas blockera utsläpp av infraröda strålar omvandlas från synlig solljus. För utsläpp skattesatsen är alltför låg. De mycket mer betydande process är blockerade av konvektion, som annars skulle kyla grund av växthuseffekten genom ledning innan det ökade till högre höjder.

Venus

Venus lider av en skenande växthuseffekt. Atmosfären består av 97% koldioxid och dess yttemperatur är 900 grader Fahrenheit. The anledning blev det så fullt av koldioxid är att det är alltför nära solen för att ha flytande vatten. Därför fanns vatten i Venus förflutna som vattenånga, som är en växthusgas. Detta orsakade nog uppvärmning av atmosfären att vissa vattenånga kan stiga högt uppe i atmosfären där skydd mot solen var minimal. Ultraviolett ljus skulle då slå av väten från vattnet molekyl och skicka dem i rymden, lämnar oxygens att cirkulera tillbaka till ytan att kombinera med kol.

Koldioxid

Koldioxid är inte den vanligaste växthusgasen i jordens atmosfär. Vattenånga är. CO2 är tvåa i koncentration. Koldioxid utgör 0,03% av jordens atmosfär, men är den växthusgas som orsakar mest oro när det gäller växthuseffekten.

Halter av de två gaserna är länkade. Uppvärmningen av den ökade CO2-koncentrationerna kan i atmosfären att hålla mer vattenånga, som i sin tur ytterligare värmer upp atmosfären, skapar en positiv återkoppling. (Se resurs 3)

Metan

Metan är en betydligt mer effektiv växthusgas än koldioxid. Som CO2 värmer oceanerna, kan det leda till smältning av frusen metan insättningar i havsbotten. Som rapporterats av NASA, har metan nivåer mer än fördubblats sedan förindustriell tid och svarar för en femtedel av människans bidrag till växthuseffekten gasdrivna globala uppvärmningen.

    Previous:nothing
    Next:om alligator sköldpadda
    
    Copyright © 2011 give2all.org