välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

apoptos av tumörceller

Postad av : Annika Hultén

Apoptos Översikt

Apoptos också kallas programmerad celldöd. Apoptos kan uppstå när en cell alltför skadas för att överleva, men fortfarande klarar att dö på ett kontrollerat sätt (för att förhindra inflammation och frisättningen av proteiner som kan skada andra celler). Det kan även förekomma i friska celler i enlighet med vissa kemiska signaler. Ett exempel på denna form av apoptos är i försvinnandet av hudceller som initialt kontakt mänskliga fingrar samman till "simhud" händer, eller hur ett grodyngel svans försvinner när den förvandlas till en groda. Apoptos är generellt startade av vissa kemiska signaler, bland dem närvaron av ett protein som kallas cytokrom c, och använder sedan de åtgärder som av särskilda proteiner som kallas kaspaser. Varje cell har ett antal kemiska signaler som antingen kan främja eller hämma processen av apoptos.

Apoptos och Cancer

En av de saker som utlöser apoptos är genetiska mutationer. Eftersom celler blir cancerceller på grund av flera genetiska mutationer, cancerceller måste vara resistenta mot denna apoptotiska utlösa. En annan stimulans som kan utlösa apoptos är ändringar i cellen eller ovanliga celltillväxt. Eftersom dessa är saker som händer cancerceller, för att överleva och växa till tumörer, måste cancerceller vara naturligt resistenta för apoptos. Cancerceller kan bli resistenta för apoptos genom att aktivera proteiner som skyddar cellen från apoptos, genom att mutera proteiner som orsakar apoptos eller genom att utveckla förmågan att ignorera apoptotiska signaler.

exempel

Enligt CR tidningen, i början av 1990 forskare upptäckt ett sätt på vilket cancerceller kan undgå apoptos. De upptäckte att den ena formen av lymfom, som är en cancer i immunsystemet, ofta utvecklar en genetisk avvikelse som gör att ett protein som kallas Bcl-2 att bli överaktiv. Detta skyddar cellen från apoptos. Annan studie, som publicerades av Dr Yang i Journal of Cancer Research år 2003 upptäckte att vissa typer av lungcancer kan undertrycka något som kallas apoptosome, som är den grupp av proteiner som utför apoptos.

    
    Copyright © 2011 give2all.org