välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

reproduktionsprocessen av en kungskrabba

Postad av : Camilla Näslund

locka kompisar

När en kvinna Kungskrabba når könsmognad och är redo att para, släpper hon ett kemiskt ämne, som kallas ett feromon som lockar män. Den kemiska natur feromon är inte känd. Den könsmogna hanar uppfattar detta feromon och använda sitt luktsinne för att hitta den kvinnliga. Om mer än en hane når hona, kommer de att slåss om henne tills en vinnare uppstår. Vinnaren griper honan och håller henne i syfte att hindra andra hannar möjlighet att para sig. Denna situation kan ta flera dagar.

Parning

Kvinnor kan inte para sig förrän de har kastat sina gamla, hårt exoskelett. Själva parningen sker när de molt och medan deras skal är mjuk. Denna består av den manliga går spermier till honan med hjälp av en struktur som kallas spermatophore, som den kvinnliga butiker i ett spermathecae. När detta steg är avslutat, fortsätter hanen att hålla kvinnliga tills hennes skal hårdnar. Detta arrangemang är fördelaktigt för både manliga och det kvinnliga. Genom att hålla i den kvinnliga, manliga garantier för att inga andra konkurrerande manliga kommer att bidra spermier, medan honan är skyddad medan hennes skal är mjukt och hon är därför mycket sårbar för attacker från rovdjur.

Gödsling

Mycket snart efter parningen, extruderade den kvinnliga äggen, som sedan befruktas av spermier. Honan håller de befruktade äggen i en påse som bildas av hennes mage, och utsöndrar ett lim-liknande ämne som håller ägget massa på plats. En enda hona kan pressa nästan en halv miljon ägg, men väldigt få kommer att nå mognad. Eftersom ägget massa liknar en svamp, honor transporterar ägg kallas ibland för "svamp krabbor. " Färgen på ägget massa går från orange-gul till mörkt brun som äggen mognar. Orsaken är att de växer embryon konsumerar äggula. Under hela denna period slår honan hennes mage för att förnya vattnet som omger äggen. Detta är nödvändigt för att ge adekvat syresättning för ägget massa.

Kläckning

Den kvinnliga bär äggen tills de kläcks. Detta kan ta upp till ett år, beroende på faktorer såsom temperatur. När äggen, eller åtminstone en betydande andel av dem, har mognat och är redo att kläckas, slår den kvinnliga hennes mage mer kraftfullt för att underlätta kläckning och utsättning av frisimmande larver. Man tror att, liksom i andra kräftdjur, den mogna ägg släppa en kemisk substans som framkallar detta beteende hos honan.

    
    Copyright © 2011 give2all.org