välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur man ska tolka transistor data

Postad av : Camilla Näslund

Transistorer är halvledare med minst tre terminaler, där en liten ström eller spänning genom en terminal används för att styra det nuvarande flödet genom andra. De kan ses som elektronrör. Deras primära användningsområden är som strömbrytare och förstärkare.

Transistorer finns i flera typer, med bipolär linjerna är de mest populära. Bipolars har antingen NPN eller PNP skikt, med en blyhalt bifogas var och en. De leder är basen, sändaren, och samlare. Basen används för att kontrollera den aktuella flödet genom andra två.

Transistorer modelleras som back-to-back dioder. För en NPN, uppför sig base-sändaren som en framåt-partisk diod, och den base-samlaren fungerar som en omvänd partisk diod.

att skapa grundläggande kretsar är det inte nödvändigt att förstå alla tekniska detaljer beskrivs på en transistorns datablad. De egenskaper som bör studeras är den vinst, slöseri, och den högsta betyg. Dessa är vanligtvis hittas på transistorns paketet, på datablad från tillverkaren och i vissa elektronik läroböcker eller handböcker.

Du behöver:.
En 2N3904 eller NPN transistor
Transistor datablad.
Inledande elektronik text.


1.
Läs det allmänna beskrivningen av transistorn. Transistorn huvudsakliga funktion kommer att beskrivas som för förstärka, byta eller både och.
2.
Läs försvinnande betyg på enheten. Transistorer beskrivs som drivmedel eller små-signal. Krafttransistorer normalt kan avleda en watt eller mer makt. Små-signal sådana, däremot skingra mindre än en watt. Till exempel är den maximala försvinnande för en 2N3904 350 mW (milliwatt), så det är väl betecknas som liten signal.
3.
Studera parametern HFE, som är den nuvarande vinst. Det är en vinst, eftersom en liten signal vid basen producerar en mycket större signal på kollektorn. HFE har lägsta och högsta värde, även om båda inte får anges. För 2N3904 är HFE minst listad som 100. Formeln är Icollector=HFE * ibase. Därför har en bas ström på 1 volt ger minst 100 * 1 V=100 volt i kollektorn. I vissa texter är HFE kallas Beta (DC).
4.
Behandla den maximala fördelningen spänningar. Fördelningen spänningen är där transistorn kommer att sluta fungera eller förstöras om det får en inspänning av detta belopp. I verkligheten bör transistorer fungerar inte i närheten fördelningen spänningar eftersom deras livslängd förkortas. VCB är spänningen mellan kollektor och bas. Vceo är spänningen mellan kollektor och emitter med basen öppna, och Veb är spänningen från sändaren till basen. Den Vcb uppdelning spänningen för 2N3904 är listad som 60 V. Resterande värden är 40 V för Vceo, och 6 V för VEB. Dessa belopp som skall undvikas.
5.
Se över den högsta strömstyrka. Den maximala ström som samlare kan hantera är IC och för 2N3904 detta ges som 200 mA. Observera att den idealiska temperaturen för transistorer anges eller övertagna rumstemperatur eller inte får överstiga 25 C.
6.
Sammanfatta dina resultat. För vissa 2N3904 transistorer vid rumstemperatur med uppsamlare ström av mindre än 200 mA, och där motorstyrka inte överskrids, kommer deras vinst vara så lågt som 100 eller så högt som 300. De flesta 2N3904 transistorer, dock kommer ha en vinst på 200.

Tips och varningar


  • datablad för PNP-transistorer har liknande egenskaper som NPN dem .
    
    Copyright © 2011 give2all.org