välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

användningsområden för natriumacetattrihydrat

Postad av : Stefan Svensson

Natriumacetattrihydrat är en vanlig och billig kemikalie med ett brett spektrum av användningsområden i livsmedel, industrin och i laboratorium. Det används vid betning, garvning, som en buffert, och som en viktig komponent i återanvändbara värmedynor. Natriumacetat som studeras för denitrifikation av avloppsvatten och som en del av sådana mot nematoder

Förberedelser

Natriumacetattrihydrat, kemisk formel NaC2H3O2 u2027 3H2O är lätt bildas genom reaktion av ättiksyra (ättika) och natriumhydroxid, natriumkarbonat eller natriumbikarbonat.

Namn och beteckningar

Det vetenskapliga namnet på ättiksyra är etansyra. Av denna anledning är natriumacetat kallas ibland natrium ethanoate.

Organisk kemist ibland belyser natriumacetat struktur genom att skriva det som NaC2H3O2 u2027 3H2O. Vid andra tillfällen, men använder de notationen "NaAc. "

Livsmedel

I ett ett-till-ett förhållande, kan natriumacetat och ättiksyra vara medförfattare kristalliserats till en produkt som kallas natriumdiacetat. Denna produkt är mycket användbar i livsmedelsindustrin, eftersom det är en fast med nästan ingen lukt, men ändå "på plats" det bryts ned i sina beståndsdelar. Både natriumacetat och natriumdiacetat har fått GRAS klassificering (i allmänhet som säkra) av Food and Drug Administration.

Natriumacetat används i kött och fågel industrier för att förstärka smaken. Den diacetat används i liknande syften och som en hämmare av tillväxten av vissa patogener.

Medicinsk användning

Natriumacetat används inom medicinen för att fylla på elektrolyter. Den fungerar också som ett diuretikum.

En mycket intressant tillämpning av natriumacetat är i återanvändbara värmedynor. Natriumacetattrihydrat innehåller tre vatten kristallisering. Värm upp till 58 grader, och dessa vatten frigörs från kristaller. De löser upp inte längre hydratiserade natriumacetat, som ersätter den fasta med en lösning. Denna lösning kan sedan kylas utan ny kristallisation, till rumstemperatur. När så önskas, och med en väl stimulans kan denna vätska tvingas att kristallisera igen. Handlingen att kristallisering utsläpp värme till kroppsdelar användaren önskar.

Industriell användning

Natriumacetat är ett alkaliskt salt, som är produkten av en stark bas och en svag syra. Sålunda, dess alkalinitet, samt det låga priset, gör det attraktivt i neutralisering av industriella mineralsyror ansvarsfrihet.

I skadedjursbekämpning, är natriumacetat under utredning för att användas som en komponent i sådana mot nematoder. Nematoder kan dras till natriumacetat som ett slags lockbete, även som feromoner kan användas för att dra vissa insekter.

    
    Copyright ©2011