välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur man gör syre som en enkel kemi experiment

Postad av : Annika Hultén

Några av de enklaste kemiska experiment använder gemensamma hushållskemikalier. Den generation av vätgas och syrgas genom elektrolys av vatten kräver inga speciella kemikalier eller apparater. Vatten bryts ned till de två typer av atomer som bygger upp den sammansatta vattnet. Genom att tillämpa en batterispänning till saltvatten, bryter den elektriska kraft ner vatten till vätgas och syrgas

Du behöver:. .
Salt
Vatten.
2 stora provrör.
12 V batteri.
Reservoir att hålla vatten.
2 st koppartråd.
2 hållare för provrören.


1.
Blanda en liter vatten med tillräckligt salt för att göra en mättad lösning. Rör hela tiden tills någon mer salt löses upp och häll lösningen i en reservoar. Fyll Båda provrören med denna lösning också. Den saltvatten kommer att vara källan till vatten för experimentet. Det salt är så att lösningen är ledande, eftersom ledningsförmågan hos rent vatten är mycket lågt.
2.
Anslut ledningarna till poler, en för varje terminal. Se till att de inte röra varandra eller kommer de att kortsluta batteriet. Vänd provrören upp och ner i behållaren och sätt fast dem med innehavarna. Kontrollera att det inte finns någon luft i provrör som du sätter på dem igen.
3.
Placera kablarna så att den ena ledaren är under kanten av varje provrör och sticker upp till röret med ett par centimeter.
4.
observerar som bubblor börjar form på ledningar under varje provrör. Observera också att eftersom bubblorna fortsätta att bilda och flyter upp, tvingar gasen i toppen av röret vattnet ur botten av provröret. Vätgas generation sker under röret som har kabeln som är ansluten till den negativa polen på batteriet. Syre generation sker under röret som har en tråd ansluten till den positiva sidan av batteriet. Ges tillräcklig tid att bilda en mätbar mängd gas, kommer du att notera att det finns dubbelt så mycket väte som genereras än syre. Detta beror på att det finns två atomer väte för varje atom syre i vatten.

    Previous:Hur kemiska lysstavar arbete?
    Next:nothing
    
    Copyright © 2011 give2all.org