välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

om jordskred

Postad av : Annika Hultén

Det finns uppskattningsvis 25 till 50 dödsfall varje år i USA från effekterna av jordskred. Dessa är snabba rörelser områden av smuts, rock och skräp som har mättat till den punkt där de inte längre kan trotsa gravitationskraften på en sluttning, backe eller berg. Jordskred är destruktiva, och några av de värsta katastroferna i historien har omfattat jordskred, många till följd av vulkanisk aktivitet

Orsak

Mest jordskred är av begränsad karaktär och innebär bara en liten bit av en bergssluttning kommer ner under eller efter en särskilt hård skyfall eller snabb snösmältning. Jordskred skiljer sig från jordskred i jordskred består av stenar, jord och smuts som lossnat från en brant sluttning och ramlar ner. Jordskred tenderar att rinna ner en kanal i en sluttning eller bergssida. De flesta skred är resultatet av häftiga regn som orsakar vatten för att bygga upp i marken vid en överväldigande takt. Marken till slut blir så mättad att gravitation tar över och jordskred kommer ner. Jordskred kan flytta så fort som 35 km /h och förstöra allt i sin väg.

Farliga förhållanden

Områden som har varit under lång torka kan vara sårbara för eventuella jordskred när det äntligen regnar kraftigt. Den matjord är loss från brist på vatten och syndafloden kan lätt fällning mättnad av marken. Vissa platser är mycket större risk för jordskred än andra. Om det har varit bränder i kuperad terräng, kan avsaknaden av vegetation för att förhindra erosion betyda jordskred under de rätta omständigheterna.

Effekter

jordskred är också känd som skräp flöden. De kan bestå av urvattnade lera eller har en tjock konsistens för dem. När de rör sig nedåt, kan jordskred bära bort bostäder, stora stenblock och med utrota träd. Kraftledningar, gas och linjer avlopp kan alla drabbas av jordskred, som kommer att spridas ut över ett stort område när de når platt mark. När detta händer, beroende på storleken av flödet och det område där den slingrar upp, kan jordskred nå stora djup som de sätter in alla skräp som de har samlat på sin resa nedåt.

Lahars

Den dödligaste typer av jordskred kallas lahars. Dessa är nästan alltid förenat med en vulkan och kan vara oerhört destruktiva. Lahars förekommer i de flesta fall när vulkanisk aktivitet orsakar en dramatisk och plötslig smältning av snö och is runt en vulkan. Den lahar kommer att få konsekvensen av betong och vara mycket kraftfull, förintande allt i sin väg och slutligen omfattar alla områden den hamnar på till stora djup. Lahars kan också åstadkommas när tungt regn gör vulkanisk fyndigheter av aska plötsligt bryta sig loss från en bergssluttning (se Resurser nedan).

Armero

Den dödligaste jordskred i historisk tid inträffade 1985 i Colombia, Sydamerika. Vulkanen kallas Nevado del Ruiz utbrott i november samma år och skapade en enorm rad lahars som svepte ner för berget och mot staden Armero. De boende fanns begravdes av jordskred till ett djup av 16 meter, endast 5. 000 av de 28. 000 människor som bor där undkom med sina liv. Det var den värsta naturkatastrofen i colombianska historien.

    
    Copyright © 2011 give2all.org