välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

främsta orsakerna till den globala uppvärmningen

Postad av : Jan-Olof Stoor

Växthuseffekten har funnits i miljontals år. När solens strålar träffar jorden, förhindrar ett lager av gas, strålningsenergi från att fly, som håller jordens temperatur som lämpar sig för livet. Även om detta är ett naturligt fenomen, senare tid har koncentrationen av växthusgaser ökat snabbt och kraftigt och har bidragit till vad som kallas global uppvärmning. Det finns många faktorer som global uppvärmning, föroreningar som människan skapar tros av många forskare vara ansvarig för mycket av det.

koldioxid

Den främsta källan till koldioxid är förbränning av fossila bränslen, och det är. den största bidragsgivaren till växthusgaser. Ungefär en tredjedel av koldioxid i atmosfären var placerad där av förbränningsmotorer. Koleldade kraftverk är också en stor källa till koldioxid. Träd tar upp koldioxid från luften och omfattande skogsskövling bort träd (vanligen genom bränning, vilket ökar koldioxid ännu mer), som sådan, är det en bidragande faktor till den globala uppvärmningen.

Metan

Metan är mindre vanligt men hålls värmen mer än 20 gånger så effektivt som koldioxid och därför anses vara en viktig växthusgas. Primära källor av metan inkluderar översvämmade risfält, smältande permafrost (som är, ironiskt, på grund av den globala uppvärmningen), kolgruvorna, naturgas och nötkreatur gasbildning.

Ozon

Ozon kan ske på två nivåer i jordens atmosfär-i troposfären (låg i atmosfären) och i stratosfären (högre upp). Ozon i troposfären bildas när syret träffas av ultraviolett strålning, som vänder den ordinarie syremolekylen till en ozon molekyl och sker med förbränning av motorer. Marknära ozon anses vara den tredje mest kraftfulla växthusgaser, efter bara koldioxid och metan.

Andra föroreningar

Det finns många andra gaser som är av mindre vikt, men är ändå viktiga växthusgaser. Lustgas är också en växthusgas som genereras vid användning av gödningsmedel och förbränning av fossila bränslen. CFC (klorfluorkarboner) kan också anses växthusgaser, men är inte ett lika stort hot som några av de andra nämnde. De problem som CFC orsakar är dubbel. De bryter ned ozonskiktet, vilket ger mer strålningsvärme att komma in i jordens atmosfär, och de är oerhört effektiva på att hålla denna värme i. Hög GWP (Global Warming Potential) gaser har en hög förmåga att hålla i strålningsvärme. Dessa gaser (perfluorkarboner, svavelhexafluorid sulfa och fluorkolväten) finns i relativt låga koncentrationer i atmosfären, men är farliga på grund av sin långa uthållighet gånger.

Positiva återkopplingar

Det finns flera positiva återkopplingar som har vidtagits plats av den globala uppvärmningen processer. Positiva återkopplingar skapas när ett stimulus främjar ett svar som gör den stimulans starkare, vilket främjar en starkare reaktion, och så vidare. Positiva återkopplingar är svåra att bryta om inte den stimulans tas bort på något sätt. Den process genom vilken glaciär isen smälter är i ett av dessa slingor. Albedo, som är reflekterande egenskap hos ett ämne, är extremt hög i is och snö. När isen smälter, mörkt hål där havsvatten kikar igenom skapas, som absorberar solljus snarare än reflekterar det. Detta orsakar mer is att smälta och hålen för att växa sig större och större i antal, vilket ytterligare minskar albedo. Detta är särskilt ett problem i Antarktis där nästan 90 procent av glaciärerna drar sig tillbaka. En annan positiv återkoppling kan ses i den smältande permafrost, det lager av jord som är permanent är frusen i den arktiska regionen. När den smälter, är metan och koldioxid som binds i isen partiklar släpps ut i atmosfären. Dessa gaser är växthusgaser, som orsakar jorden värms upp mer och orsaka mer permafrost att smälta (och så vidare).

    Previous:nothing
    Next:Hur fungerar en vätgas generator?
    
    Copyright © 2011 give2all.org