välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vågar som används för att mäta jordbävningar

Postad av : Magnus Ekblad

Det finns två huvudsakliga vågar som används för att mäta jordbävningar: Richterskalan och Mercalli skala. Richterskalan är vanligast i USA medan Mercalli skala används mer allmänt. I samma ögonblick magnitudskalan är en annan jordbävning måttskala som används av vissa seismologer. Alla tre skalor ge användbar information för att mäta och analysera jordbävningar över hela världen.

Richterskalan

Richterskalan uppfanns på 1930-talet av DrCharles Richter, seismolog vid California Institute of Technology. En Richter storlek beräknas utifrån amplituden av de största seismisk våg noterats för jordbävningen. Richterskalan är en bas-10 logaritmisk skala, vilket innebär att det inte finns någon gräns för hur små eller stora jordbävningen måste vara att mätas genom skalan. Richterskalan löper från 1 till 10, där 1 är den minsta och 10 är de största. Eftersom Richterskalan är logaritmisk, en 5,0 jordbävning åtgärder 10 gånger skakar amplitud än en som mäter 4. 0, till exempel.

Mercalli Scale

Mercalli skala mäter intensiteten av en jordbävning genom att kvantifiera effekterna av en jordbävning på jordens yta. Som bygger på mänskliga reaktioner, fysiska objekt och konstruktioner, de Mercalli sjunkande procentsatser jordbävningar på en skala från 1 till 12, with1 betecknar att inget var känt och 12 betecknar total förstörelse.

Mercalli skalan, uppfanns år 1902 av Giuseppe Mercalli, anses inte som vetenskaplig som Richterskalan. Detta beror på att Mercalli skala beroende av vittnen att rapportera om jordbävningen, och definieras inte i strikt och objektivt sett gillar Richterskalan.

Moment magnitudskalan

I samma ögonblick magnitudskalan introducerades 1979 som en efterträdare till Richterskalan. I samma ögonblick magnitudskalan jämför energi som frigörs vid jordbävningar och är baserad på tidpunkten för jordbävningen, som är lika med styvhet på jorden multiplicerat med det genomsnittliga beloppet för halka på fel och storleken på det område som halkade. I samma ögonblick magnitudskalan är mer korrekt att mäta stora jordbävningar än Richterskalan och används för att uppskatta magnituder för alla moderna stora jordbävningar av United States Geological Survey.

    
    Copyright © 2011 give2all.org