välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Var kommer fysiska egenskaper vi ärver ifrån?

Postad av : Ulf Friberg

mamma och pappa

fysiska egenskaper ärvs via generna. Din mamma och pappa varje bidragit till hur man ser genom att vidarebefordra deras genetiska material till dig. De flesta av de egenskaper som man kan se och identifiera i en annan person, t. ex. hårfärg, ögonfärg, längd, vikt, hudfärg, fingeravtryck och form på ansikte och ansiktsdrag kallas "polygena" eller kontinuerlig drag. Till skillnad från de Mendels egenskaper som inkluderar sjukdomar som Marfans syndrom, Dvärgväxt och Elephant Man syndrom, är det inte en allt eller inget situation. Tänk på din ögonfärg, hårfärg, etc. som ett genomsnitt av de egenskaper som dina föräldrar besitter. Oavsett vilken grupp av egenskaper, antingen mammas eller pappas, som varit det dominerande över de andra, är den som uttrycks på det sätt som du ser ut. Till exempel, om din mor har blå ögon och din far har bruna ögon i de flesta fall kommer du att ha bruna ögon som pappa. Anledningen till detta är att brunt är dominant över blått. Hur mörk eller ljus dina bruna ögon är relaterad till andra gener bidrag till din ögonfärg.

Mormor och morfar

Våra gener är faktiskt består av mycket mer än vad vi ser. Således hur man ser heter din fenotyp och din faktiska genetiska makeup är din genotyp. Till exempel kan en brunögd (fenotyp) person har en genotyp av Bb för en brun drag och en blå drag. Eftersom brun är oftast dominerande, är denna person, som även bedriver en blåögd drag, brunögd. Denna åtskillnad kan också ses som dominant som recessiv eller uttryckliga eller outtalade. På detta sätt kan brunögd föräldrar ger blåögda barn. Hur kan detta vara? Den brunögd föräldrar har förmodligen genotyper av Bb. Någonstans tillbaka på släktträdet, bidrog en blåögd person sina gener till härstamning. Detta recessivt blåögda drag kan dröja sig kvar oupptäckta i generationer, tills det möter nog av en annan blåögd drag att uttryckas som fenotypen av en individ. Sjukdomar och brister såsom Tay Sachs, albinism, färgseende, cystisk fibros och PKU är recessiva gener som också arbetar på detta sätt. Dessa fysiska problem är outtalade i människor som kallas "bärare". När en transportör har barn med en annan transportör, är den egenskap uttrycks.

Miljö

I många fall vad vi ärver från våra familjer är en uppsättning möjligheter. Mendels karaktärsdrag är osannolikt att påverkas av externa influenser, men många polygena egenskaper är. Till exempel kan ett barn födas med den genetiska potential att växa till en höjd av 6Ɖ "- men om hans familj är fattig och han inte får rätt näring, kommer han inte växa till sin fulla längd. På samma sätt kan exponering för solljus, höjd, temperatur och miljögifter påverkar i vilken grad den genetiska potential nås. Det är viktigt att komma ihåg att miljöfaktorer spelar en roll i översättning från genotyp till fenotyp.

    Previous:fysiska egenskaper månsten
    Next:nothing
    
    Copyright © 2011 give2all.org