välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

typer av energikällor

Postad av : Charlotte Wannberg

Energi är i form av potentiella eller kinetisk. Potentiell energi är den form som lagras och inte används. Exempelvis har en komprimerad fjäder som är redo att släppas potentiell energi. Kinetisk energi är den form som är i rörelse. Värme är en form av kinetisk energi. Atomerna vibrerande snabbt i rörelse, så de har en stor mängd rörelseenergi. Varje typ av energi har flera former och källor som används för att ge den energi som behövs för liv

Elektriska

Elektrisk energikällor är från förflyttning av elektroner. En naturlig energikälla är från belysning, vilket är en stark kraft till elektrisk energi. När elektroner rör sig genom ett medium, t. ex. en kabel, är aktuell skapas. Det är denna typ av energi som utnyttjas av ingenjörer i kraftverk och skickas till hem för att ge belysning och el för apparater.

Strålning

strålningsenergi ges av källor som till exempel ultraviolett strålning från solen. Strålning ger energi för medicinsk diagnostik teknik med hjälp av röntgenstrålning, gammastrålning och radiovågor. Strålning är skadligt för människor, så det inte används så ofta som elektrisk energi. Men solpaneler som utnyttjar UV-ljus från solen kan användas för att driva hem.

Heat

Värmeenergi tillhandahålls med hjälp av värme. Värme är en naturlig källa som är en biprodukt av kemiska reaktioner. Som reaktioner uppstår, värme som avges. Värme påskyndar atomer och får dem att vibrera kraftigt. Vibrationerna avge energi. En enkel källa för värmeenergi är eld.

Nuclear

Kärnenergi lagras i attraktionen av atomära partiklar. Den starka kraft som håller atomerna samman är en form av potentiell energi. När atomer delas, är den potentiella energi som frigörs, vilket ger en stor mängd energi. Källan till denna energi är i radioaktiva grundämnen som uran. Uran används i kärnkraftverk där ingenjörer dela atomer för energi och makt.

Kemiska

Kemisk energi är en annan form av potentiell energi. Energin lagras i de band som håller atomerna samman. När dessa bindningar bryts, är energi bildas. Omvänt skapa obligationer kräver energi. Ett exempel på en hög energi obligationen är metan. Metan är mycket reaktivt och innehåller en stor mängd potentiella energi inom sina obligationer.

    
    Copyright ©2011