välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur man gör en experiment lavalampa

Postad av : Camilla Näslund

Praktiskt taget alla förstår en större och mest självklar egenskap hos lavalampa som gör det en lavalampa-vatten och olja inte blandas ihop. Det finns dock några andra fysikaliska egenskaper i aktion samtidigt. Detta är ett roligt och enkelt lavalampa experiment som du kan göra med dina barn. Du har förmodligen allt du behöver i ditt hem, och ungdomarna kommer att bli förvånad över dina vetenskapliga geni

Du behöver:. .
Plast 16-oz
 läsk flaska med tättslutande lock.
Lägsta kvalitet vegetabilisk olja som du kan hitta.
Vatten.
Karamellfärg.
1 Alka-Seltzer tablett.


1.
Bryt Alka-Seltzer tablett i åtta små bitar och ställ dem åt sidan.
2.

Häll ca 12 oz. av vegetabilisk olja i den tomma plastflaskor. Det kommer att vara u00BE full. Tillsätt tillräckligt med vatten till nästan fylla flaskan, vilket ger ca u00BD tum tillsatta på toppen. Förklara för barnen att vattnet kommer att sjunka till botten av flaskan eftersom det är tyngre än oljan.
3.
Pressa några droppar karamellfärg i flaskan. Påpeka för barnen hur de färgämnen kombinerar bara med vattnet, eftersom den är vattenbaserad. Varken vatten eller karamellfärg kommer blandas med vegetabilisk olja. Lägg till fler droppar hushållsfärg tills skuggan av vattnet blir så djupt som du vill.
4.
Cap burken väl och har barnen vända den upp och ner, vänd den högra sidan upp igen och även skaka den kraftigt. Observera att oljan faller sönder i små droppar och de färgade rör sig vattnet runt i en stor klump som ser ut som lava, men ändå inte kommer att blanda med oljan.
5.
Ta av locket från flaskan och släppa en bit av Alka-Seltzer tabletten i den. Förklara för barnen att tabletten gör små färgade vatten bubblor som innehåller koldioxid som det reagerar med vatten. Då gasen är lättare än både vatten och olja kommer bubblorna ta sig till ytan. När de pop, är gasen släpps ut i luften och bitar av trasiga bubblor kommer att sjunka tillbaka i vattnet nedanför.
6.
Amuse ungdomarna en liten tid genom att skippa återstående bitar av Alka-Seltzer i lavalampa en efter en. När de är genom locket på flaskan ordentligt.

    
    Copyright © 2011 give2all.org