välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är vindhastigheten på Neptune?

Postad av : Jonathan Nyberg

Även Neptunus lugn blå färg kan göra det verka som en lugn plats, är planetens vädret allt annat än. Neptunus har en enorm cyklon som kallas den mörka fläcken som går hela tiden runt planeten. Vindar riva hela planeten i denna storm vid 2000 mil (1200 miles) per timme

Historia

Neptunus var först upptäcktes i början av 1800-talet. Identiteten på den första astronomen att faktiskt hitta Neptunus är fortfarande under debatt. Fram till dess trodde man att bara en stjärna på himlen. Det kunde inte fastställas om Neptunus hade ett atmosfär eller vindar. Båda dessa upptäcktes av NASA rymdsonden Voyager 2, som ägde omfattande uppgifter avläsningar 1989. Rymdteleskopet Hubble lyckades få bilder av Neptunus stormar under 1994. Mer information om Neptunus atmosfär erhölls genom bilder tagna från Keck II teleskopet på Hawaii Keck Observatory 2000.

Hur Neptunus vindar klockad

Nej satellit har gått igenom Neptunus atmosfär att få information vindhastighet. Vindhastighet bestämdes av NASA-forskare titta på hur snabbt moln reste över ytan på planeten, på antagandet att molnen skjuts längs med vinden. Andra avgörande faktorer är bland annat hur tung lufttrycket är och den uppskattade temperaturen i det området av vår planet.

Neptunus atmosfär

Neptunus är en gasjätte, så även om det är fyra gånger större än jorden, mest av det består av gas. Det yttre atmosfäriska skiktet är tänkt att vara mestadels helium, några väte och spår av metan. En del av detta metan kan frysas. Det är metan som ger Neptunus sin blå nyans, eftersom det absorberar den röda färgen. Det är gissade att den lägre atmosfären lager (troposfären och stratosfären) består av ammoniak, svavelväte, cyanväte och kolmonoxid. Det är okänt om vattnet eller tidigare okända kemikalier finns på Neptunus.

Neptunus Stormar

Neptunus har två huvudsakliga storm system som liknar den stora röda fläcken storm system på Jupiter (en annan gasjätte). Den största kallas den mörka fläcken, som tros vara 13. 000 av 6000 kilometer (omkring åtta av tre miles). Det är en mörkblå till färgen, därav namnet. Den andra storm, Scooter, gör en vit fläck på Neptunus södra halvan och circumnavigates planeten ungefär var 16 timmar. Det är okänt hur gammal dessa stormar eller när de kommer att dö ut.

Betydelse

Möjligheten att livet på Neptunus är praktiskt taget noll delvis på grund av atmosfären, men främst på grund av vindhastigheter nåtts. Möjligheten att även landa en liten obemannad farkost på Neptunus är också tveksamt på grund av vindhastigheter, men den mörka fläcken och Scooter inte reser över hela planeten.

    Previous:nothing
    Next:om jordskred
    
    Copyright © 2011 give2all.org