välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

experiment med UV-ljus

Postad av : Camilla Näslund

UV är en förkortning av ultraviolett ljus. Osynliga för blotta ögat, har UV-ljus en kortare våglängd än synligt ljus, vilket ökar dess energi. UV-ljus kallas även "black light" och orsakar vissa material att glöda eller fluorescera ljust. Den energi från svarta ljus exciterar de molekyler att reflektera tillbaka ljus, ofta i en annan färg än förvänta sig.

Ultravioletta energin Pärlor

ultravioletta energin pärlor är indikatorer på förekomsten av UV-ljus. De är opaka normalt (ingen färg) men ändra till ljusa färger vid exponering för UV-ljus. Moderna solkrämer är utformade för att blockera vissa skadliga UV-strålar från solen. Ett intressant experiment är att köpa flera olika solkrämer med varierande solskyddsfaktorn (SPF). Placera en handfull av ultraviolett energi pärlor i flera genomskinlig plast baggies. Applicera Solskyddsmedel på utsidan av varje baggie och etikettera dem. Exponera baggies för solljus under fem minuter vardera och avgöra om solskyddsmedel effektivt blockerar UV-ljus genom att göra noteringar i färg (om någon) av pärlor.

Osynligt bläck

Eftersom UV-ljus exciterar molekyler av vissa material, vilket får dem att lysa tillbaka eller glöd, kan ett experiment utföras med hjälp av vaselin som en typ av osynligt bläck. Använda ett vitt papper och en burk vaselin, skriver ett hemligt meddelande på pappret. Helt enkelt doppa ett finger i gelé och skriva eller rita något på pappret. Det ser klart och osynlig. När rummet släcks och den svarta belysning slås på, den osynliga budskap lyser och kan läsas. En batteridriven svart ljus kan hittas på de flesta järnaffärer.

Överraskning glödande föremål

med rummet belysningen, och den svarta ljus slås på kommer många objekt att börja glöda. Vita kläder, neon-färgade papper och markeringar med alla fluorescerar i UV-ljus. Utanför på natten, många mineraler, såsom kalcit och willemite, kommer att lysa med starka färger. Vissa insekter såsom skorpioner också glöd under svart ljus. Detta experiment kan ta många former och ske på olika platser.

    Previous:nothing
    Next:hur man bygger ett dragskåp
    utvalda artiklar
      
      Copyright © 2011 give2all.org