välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

bergarter i badlands

Postad av : Jan-Olof Stoor

Badlands är en unik tvärsnitt av olika landmassor. Mycket av den sedimentära material som utgör landskapet har sköljts bort från Klippiga bergen. Andra sediment material har deponerats från många glaciärer som har växt och gått tillbaka i hela Nordamerika. Fossil spelar också sin roll som olika växt-och djurarter har blomstrat och dött ut i området.

Pierre Shale

En av de djupaste formerna av klippan i Badlands heter Pierre Shale. Uttalas "peer", var detta skiffer bildas när Badlands var täckta av havet. Som växter och varelser havet dog, sjönk de till golvet i detta hav bryts ned och. Över århundraden blev denna lager av ruttnande materia komprimeras och bildar ett lager av djup svart skiffer som finns idag.

Brunkol

När havet dräneras bort, ersättas floder dem. Träd växte längs floderna, och efter en tid, de. Även dog och förmultnade utgör områden av torv. Denna torv var i sin tur begravd under floden lera och även vulkanisk aska. Tid och tryck förvandlade torv i vener av brunkol kol.

Bentonit

När den västra vulkaner spys aska i luften, mycket av det drev öster och hamnade i Badlands. Regn tvättade askan i sjöar och dammar där det blev mer koncentrerad och slutligen täckt med andra sediment. Dessa komprimerade lager av aska utvecklats till sängar av bentonit och kan upptäckas vara särskiljande blå lager av eroderade berg.

Granit

Granit bildas när många olika mineraler är komprimerade över tiden. Granit finns i olika färger, beroende på mineraler som finns. Kvarts och glimmer utgör en stor del av granit i Nordamerika. När järn närvarande har granit en rödaktig nyans på grund av rost som bildas när järnet oxiderar. När fältspat är närvarande har granit en grönaktig nyans.

Petrified Wood

Förstenat trä bildas när träd fastnade i vatten eller lera som är rik på kalcium och kisel. Vattnet förhindrar att bakterier ruttnande träet. Den höga mineralinnehållet i vatten eller lera ersätter långsamt cellerna i anläggningen med mineraler. Detta skapar en exakt kopia av originalet trädet. Men istället för att i trä, trädet nu gjort av sten. Många av de förstenade träden i badlands är ljusbrun och så mjuka att de snabbt erodera när den utsätts för väder och vind.

    Previous:nothing
    Next:Hur gör jag kristaller koppar sulphane?
    utvalda artiklar
      
      Copyright © 2011 give2all.org