välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

fördelarna med anaerob respiration

Postad av : Jonathan Nyberg

Fördelningen av kolhydrater i energi kan ske genom olika kemiska vägar. Några av dessa vägar är aeroba och vissa inte. Medan syrebaserade vägar är andningsvägarna metoden för val på grund av deras större effektivitet, det finns många tillfällen då anaerob respiration har en användbar funktion, eller ens en fördel.

Respiration

respiration, inte att förväxla med andas, är varje process genom vilken en cell frigör energi från kemiska bindningar av komplexa molekyler, såsom glukos. Det finns många kemiska vägar på vilka andning uppstår. Några av dessa vägar kräver syre och kallas aerob respiration. Vägar som inte kräver syre kallas anaerob andning.

Glykolys

Aerob och anaerob respiration båda med glykolysen, det första steget i nedbrytningen av glukos. Denna process genererar två molekyler ATP, en stor energibärare molekyl. Glykolysen är en anaerob process och kan sedan följas av en aerob eller anaerob process.

Aerobic Respiration

Aerobic andning är luftvägarna stig val för syre-beroende organismer grund av sin större effektivitet. En molekyl glukos kan omvandlas till upp till 32 molekyler ATP under aerob respiration, men bara två molekyler ATP per glukos molekyl erhålls från anaerob andning.

Anaerob respiration

anaerob respiration kan också följa glykolysen och genererar två molekyler ATP och producerar mjölksyra som en biprodukt. Om mjölksyra ansamlas i musklerna, kan den orsaka smärta och kramper.

Bistå Aerobic Respiration

pyrodruvsyra är en biprodukt av glykolys. Anaerob andning kan metabolisera pyrodruvsyra, och i processen, generera enzymer som krävs för glykolysen, underlätta ytterligare aerob respiration

Anaerob livets uppkomst

anaerob andning är den första av alla andningsorganen processer. 3,5 miljarder år sedan, atmosfäriska syre saknades och den första luftvägarna kemiska banor var anaeroba. Även om detta inte är en fördel exakt, är det ett viktigt anaerob andning.

anaerob respiration som ett felsäkert mekanismen

I flercelliga organismer som kräver syre, t. ex. människor, kan anaerob andning fungera som en backup när cellulära syre är slut. När muskelceller använda upp syre snabbare än det kan fyllas på, de celler börja utföra anaerob andning för att hålla musklerna i rörelse, vilket kan vara viktigt i en nödsituation.

Speed

anaerob respiration är snabbare än aerob respiration.

Område för Habitat

Anaerob ämnesomsättning gör att mikroberna att bebo låg syrehalt eller syrefria miljöer som tillåter dem att utnyttja en annars tom livsmiljö. Jäsning är en syrefri process och många användbara mikrober, såsom jäst, är anaerober. Anaerober är också viktiga nedbrytare. Deras förmåga att bryta ner avfall och producera brännbar gas som biprodukt kan utnyttjas för en källa till förnybar energi.

    Previous:nothing
    Next:hur man magnetisera en magnet skiva
    utvalda artiklar
      
      Copyright © 2011 give2all.org