välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

lätt hem projekt baserade på gas lagar

Postad av : Valon Istrefi

Gasen lagar företräda vetenskapliga principer som är begreppsmässigt tillräckligt enkla för barn att förstå och ändå spännande nog att hålla intresset för vuxna och tonåringar. Idag använder forskarna den ideala gaslagen att göra snabba uppskattningar för beteenden av gaser. Gaslagen stater PV=nRT, där P står för press, representerar V volymen, representerar n molekyler eller mol gas, R är en konstant och T är absoluta temperaturen (se referenser 1). Gaslagen dock faktiskt utgör en sammanställning av många andra, enklare gas av lagar som har tidigare utvecklat. De flesta av dessa lagar kan lätt demonstreras i ett hem kök

Charles 'lag: implodera Kan

Charles ". Lagen anges att temperaturen och volymen av en gas är direkt proportionellt om trycket är konstant. Med andra ord, som temperaturen i en förseglad ökar gasbehållare, så måste volymen på behållaren, om trycket hålls konstant.



En populär demonstration av Karls lag innebär krossning en tom aluminium kan genom att placera ett par droppar vatten inuti kan och sedan värma tills vattnet börjar koka. Den kan sedan inverteras med öppningen i en skål med kallt vatten. Den snabba temperatursänkningen i vattenångan i burken orsakar en plötslig nedgång i tryck som de tunna väggarna i aluminium kan inte tål. Som en följd av detta kan kollapsar inåt.



En andra demonstration av Karls lag innebär att placera en uppblåst ballong inuti en frys. Eftersom temperaturen på gaserna inne i ballongen sjunker ballongen avtal till en bråkdel av sin ursprungliga volym. När demonstratorn bort ballongen från frysen och gör det möjligt att återgå till rumstemperatur, expanderar den tillbaka till sin ursprungliga volym.

Boyles lag: Utöka Marshmallow

Boyles lag säger att vid konstant temperatur volymen och trycket i en gas är omvänt proportionellt. Således, eftersom volymen av en sluten behållare för gas minskar, till exempel genom att trycka in kolven på en sluten spruta, kommer trycket att öka i proportion.



kemi instruktörer ofta visa Boyles lag genom att placera en marshmallow inuti en glaskupa och sedan evakuera de glaskupa med en vakuumpump. Marshmallow, som innehåller instängd luft utvidgar sig när trycket inne i burken minskar. Eleverna kan iaktta samma beteende på en mindre och enklare skala genom att placera en liten marshmallow inuti en 50cc spruta, sedan ansluta spetsen på sprutan och flytta kolven in och ut

Gay-Lussac's Law. Egg in a Bottle

Gay-Lussac's lag gäller trycket för en gas vid konstant temperatur till dess volym. Som temperatur ökar eller minskar, ökar trycket också eller minskar proportionellt.



En populär demonstration av Gay-Lussac's lag innebär att släppa en tänd tändsticka i en tom flaska och placera en skalad , hårdkokt ägg över flaskan mun. Efter matchen går ut gaserna inuti flaskan börjar svalna, så småningom skapa tillräckligt sug för att dra ägget genom flaskans öppning. Många av beskrivningarna av denna demonstration inbjudan för att använda en Erlenmeyerkolv, men alla glasflaska med en öppning något mindre än ägg räcker.

    utvalda artiklar
      
      Copyright © 2011 give2all.org