välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

kvalitativ analys av olika joner i vatten

Postad av : Annika Hultén

Joniska föreningar är sådana där jonerna hålls samman av elektriska attraktion. När en jonförening som NaCl (koksalt) löser sig, de joner dissociera, och samspelet dem emellan ersätts av interaktion med vattenmolekyler. Den högsta lösta koncentrationen kallas molar löslighet och är olika för olika lösta ämnen. Separation och identifiering av joner använda sina löslighetsegenskaper kallas kvalitativ analys

Grundläggande definitioner

Vissa joniska föreningar är mer vattenlösliga än andra. Multiplicera molar löslighet av varje jon gånger molära lösligheten av andra joner ger ett nummer kallat löslighetsprodukten (Ksp). Ju lägre Ksp, desto mindre lösliga föreningen. Genom att ta en lösning av joner i vatten och lägga andra joner som kommer att reagera och bilda olösliga föreningar, kan vi ta bort specifika joner från lösningen.

Olika delar

Silver, bly och kvicksilver alla kombinera med kloridjoner att form något lösliga eller olösliga föreningar, så lägger saltsyra för att en lösning kommer fällning (ta bort) dessa joner. Lägga vätesulfid fälls koppar eller kadmium joner från en sur lösning. Ammoniumkarbonat är en av de få lösliga karbonater, men lägga till det i en alkalisk lösning som innehåller barium, kalcium, eller magnesium fälls dessa joner. När jonerna har tagits bort från lösningen, kan de särskiljas genom ytterligare kemiska tester-genom att lägga till salpetersyra till en fällning innehåller silverjoner, t. ex.

Le Chateliers princip

Även för föreningar som silverklorid det. är bara något lösligt i vatten, kommer en bråkdel av joner kvar i lösningen. Denna fraktion kan beräknas med hjälp av Ksp för substansen. För att ta bort mer av joner från lösningen, kemister använder sig av en tillämpning av Le Chateliers princip som kallas den gemensamma jon effekt. Eftersom Ksp förblir konstant och är produkten av molära lösligheten av joner från föreningen, att lägga mer av en jon kommer att minska koncentrationen av andra. Lägga till mer än kloridjoner till en lösning av silverjoner, till exempel, skulle utlösa mer av silver från lösningen.

    Previous:nothing
    Next:hur man matar en baby val
    utvalda artiklar
      
      Copyright © 2011 give2all.org