välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

användning av kärnenergi i medicin

Postad av : Jonathan Nyberg

Kärnämne först fick utbredd användning i en medicinsk bakgrund i 1950-talet. . Nuklearmedicin är i allmänhet diagnostiska snarare än terapeutisk karaktär. I de flesta fall är små mängder radioaktivt material sprutas in i patientens blodomlopp och därefter observeras med hjälp av speciella kameror. Denna process, som kallas röntgen imaging, tillåter läkare att uppfatta vissa biologiska avvikelser, som ovanliga utväxter eller blockeringar som kan gå oupptäckt i normal röntgen. Däremot kan nuklearmedicin också användas för att behandla flera fysiska krämpor, såsom skelettsmärta.

Onkologi

En av de viktigaste användningsområdena för nukleärmedicin är att lokalisera förekomsten av cancertumörer. Radiografisk bildhantering används ofta både för att upptäcka de första förekomst av cancer och för att avgöra om cancern har spridit och spridas till andra delar av kroppen. Samma skanningar kan också användas för att bedöma effektiviteten i olika behandlingar genom att se om cancern: s närvaro har minskat eller om den har spridit sig till andra delar av kroppen.

Kardiologi

Eftersom röntgen bildåtergivning tillåter inte bara stillbilder utan rörliga bilder, kan det ge en utmärkt bild av hjärtat som det pumpar blod, så att läkare att studera funktionen av hjärtats kammare. Enligt Imaginis Corporation, genom att se hjärtat rör sig, kan läkarna upptäcka områden som har skadats av en hjärtattack eller områden som får otillräcklig blodtillförsel till följd av en blockering.

Neurologi

Genom att ge läkare ett övergripande karta av hjärnans geografi, har röntgen avbildning ett antal användningsområden inom neurologi, bl. a. upptäckt av skador som orsakats av en stroke, förekomst av Alzheimers sjukdom, uppkomsten av multiinfarktdemens demens, och neurologiska förändringar som utverkades av aids.

Organ funktionssätt

Förutom hjärta, ger nuklearmedicin ett utmärkt titt på hur flera andra organ. Den kan upptäcka förekomsten av sår i magsäcken, kontrollera om onormal tillväxt i sköldkörteln och upptäcka förekomst av blodproppar i lungorna eller en skada av rökförgiftning i brännskador. Nuklearmedicin kan också hjälpa leta efter sjukdomar i blodet och kontrollera levercirrhos.

Bone Scanning

Enligt Molecular Imaging Center, en av fördelarna med nuklearmedicin över traditionella bildbehandling är att man detekterar förändringar i biologi ganska enkla förändringar i anatomi. Även röntgenstrålar är användbara i att upptäcka stora sprickor eller andra yttre störningar, kan bara röntgen ben skannar upptäcka vissa typer av interna förändringar som härrör från tumörer, sjukdomar som artrit och minimal frakturer.

Terapeutiska användningsområden

Dessutom att dess diagnostiska ändamål har nuklearmedicin också flera terapeutiska användningsområden. Förutom att fungera som ett lindrande, kan koncentrerade doser av strålning också sättas in som behandling för vissa typer av igensatta blodkärl. Enligt U. S. kärnkraftsinspektionen kan doser av strålning vara användbart för att lindra smärta i vissa delar av kroppen, såsom ben som har utvecklats cancertumörer.

    Previous:nothing
    Next:rättsmedicinsk undersökning fakta
    
    Copyright © 2011 give2all.org