välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Definitionen av byggnad vittring

Postad av : Valon Istrefi

Vittring sker när naturliga atmosfäriska evenemang, särskilt årstidsväxlingar temperatur, nederbörd och vind, slits sten och mineral kompositioner. Vittring sker bara byggnader som är gjorda av olika typer av sten, eller klister använda eller andra föreningar som kan bäras bort av väderförhållanden. Flera olika typer av vittring kan uppstå

Fysisk Vittring

Fysisk vittring orsakas av något fysiskt våld som bryter isär eller slits bort stenen från byggnader. Den stora mängd vittringen orsakas av dessa fysiska krafter, som havsvågor bryter mot stenarna på stranden. Byggnader utsätts ofta för kraftiga vindar, vilket kan orsaka långsam men stadig vittring. Förskjutningar i temperatur, från varmt till kallt, kan också orsaka fysisk vittring genom att påverka vatten i stenen.

Kemisk vittring

Kemisk vittring sker när de kemikalier som väckts av regn interagera med sten och bryta ner det på molekylär nivå , man löser det eller ändrar det till en annan substans. Denna typ av vittring är vanlig bland byggnader, eftersom många stenhus ligger i klimat som uppmuntrar kemisk vittring.

Sur Nederbördsmängd

Syran i regn interagerar med vissa mineraler och löser dem. Detta är vanligast med kalcium-baserade mineraler som kalksten, men många olika typer av sten kan påverkas, inklusive marmor. Mineralerna neutralisera sura innehållet i regnvatten, men löser sig i processen. Detta har lett till vittring i stadsdelar där smog föroreningar skapar sura regn som lättast kan orsaka denna typ av skador. Under år kan effekten bli mycket påtaglig.

Salt Väder

Salt är också ansvarig för en stor mängd vittring på byggnader, särskilt byggnader byggda av sten och ligger nära hav eller sjö. Saltet förs in på vind och regn och soaks i de små hålen i porös sten. Där bildar den små kristaller och börjar växa, bindning till själva stenen och sakta försvagas strukturen. Detta är ännu svårare att försvara sig mot än sura regn, och forskarna arbetar på behandlingar och metoder tillämpas för att skydda byggnader från denna händelse.

Restaurering

För många typer av byggnader väder, det finns ingen absolut lösning än ersättning. Inte alla ersättare är dyra dock. Byggnader som använder kakel upplever ofta en mild typ av vittring som påverkar fästmassan och gör att det bryts ned (samma sak kan hända med tegel). I detta fall kan kakel ibland återigen föras med hjälp av en starkare, väderbeständigt lim till en lägre kostnad än att byta kakel själv.

    
    Copyright © 2011 give2all.org