välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur blir energi som lagras i fossila bränslen?

Postad av : Ulf Friberg

Fossila bränslen, inklusive kol, olja och naturgas, är energikällor som härrör från resterna av förmultnade forntida växter och djur organ. Det tar miljontals år för fossila bränslen till form, under intensiv press och värme

Källa

Samma process som lagrar energi i levande växter som vi äter är ansvarig för den lagrade energin i fossila bränslen. Skillnaden är våra kroppar härleda energi från färska växter medan den lagrade energin i fossila bränslen kommer från växter som levt mycket länge sedan. Växter generera energi från solljuset genom en process som kallas fotosyntes. Det är hur energin i dina grönsaker fångas in och det är hur energin ursprungligen blev lagras i fossila bränslen.

Process

Fotosyntesen innebär att använda energin i solljuset för att producera kemisk energi. Det pigment i växter (vilket främst är klorofyll) främjar absorptionen av ljus (med undantag av grönt ljus, som klorofyll reflekterar). Ljusenergi skördas av den del av klorofyll kallat antenner. Växter använder denna fångas solenergi för att driva en kemisk reaktion som producerar ATP molekyler. ATP är en energibärare molekyl. I anläggningar används det till bränsle för produktion av socker molekyler från koldioxid och vatten. Sugar är den energilagring molekyl av växter. Energin lagras i de obligationer som länkar kolet från koldioxid, vatten, bildar kolhydrater.

Typer

De tre typerna av fossila bränslen som används för att underblåsa den moderna industrin är kol, olja och naturgas. Energiinnehållet i dessa bränslen kommer främst från den energi reserver som produceras av växtplankton och djurplankton, som var de flesta livsformer i jordens tidigare dagar. Vi i huvudsak använder solenergi fångas upp av fotosyntesen utförs av dessa förhistoriska växter, för miljoner år sedan, för att värma våra hus, driva våra bilar, och träffa andra industriella energibehov idag.

Transformation

exakta processen för hur dessa forntida livsformer förvandlades till de ämnen vi kallar fossila bränslen är inte känd för vissa. Allt som kan sägas säkert är att värme och tryck var involverade i processen. Med tiden silt och lera blandas med organiska rester i början av växter och djur livsformer. En tid senare bildade mineral sedimentation lager ovanpå denna blandning. Ökningen i temperatur och tryck dessa krav som ställs på ekologisk kompost begravd under orsakat det organiska materialet att brytas ned till de bildade enklare kolväten vi erkänner som fossila bränslen. Är

Release

Den energi ur fossila bränslen frigörs genom bränna dem-en process kallad förbränning. När ett fossilt bränsle bränns, inleder det en reaktion som bryter isär de band kolväte kemikalie som innehar den lagrade energin. Det kan jämföras med den process som våra kroppar utföra för att frigöra den energi som finns i maten vi äter.

    
    Copyright © 2011 give2all.org