välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur är konkava speglar används?

Postad av : Valon Istrefi

En konkav spegel är en böjd spegel som buktar inåt. Objekt återspeglas i konkava speglar ofta verkar större än de verkligen är, även om detaljerna i hur bilden visas beror på objektets avstånd från spegeln. Konkava speglar används i bilstrålkastare, i tandläkarens kontor och i makeup speglar

Typer av speglar

En spegel är en reflekterande yta. Ljusstrålar studsar ett objekt till denna yta och sedan avspeglas i betraktarens öga, vilket leder honom att se en spegelbild av objektet

Det finns tre typer av speglar:. Vanligt, konvexa och konkava. En slät spegel är en platt yta. Ljusstrålar reflekteras mot det utan att böja, vilket genererar en spegelbild av ungefär samma storlek och form som det ursprungliga objektet.

konvexa speglar kurvan utåt. Ljusstrålar går isär, eftersom de återspeglar utanför kurvan för den här spegeln, när strålarna sammanfaller igen, ser betraktaren en bild. Konvex spegel bilder är upprätt och tycks komma längre bort än de egentligen är.

Konkava speglar kurva inombords. Ljusstrålar avviker från kurvan i denna spegel. Bilden kan vara upp och ned om objektet är för långt bort. När objektet är nära spegeln, verkar det rätt sida upp och förstoras.

Lär med sked

Om du är nyfiken på hur konkava speglar arbete, få en ren metall sked. Håll skeden så insidan av sked vänd mot dig. Titta på din spegelbild i sked.

Nu får en penna. Håll pennan långt från sked. Titta när du flyttar den närmare sked. Bilden av penna kommer att gå från små och upp och ner till stora och upprättstående.

Konkava speglar i Strålkastare

konkava speglar används i bilstrålkastare. Dessa speglar reflekterar ljuset från strålkastarna så att ljuset täcker ett större område. Spegeln är placerad på den övre av lökar så att ljuset strålar studsa spegeln vid platsen för konvergens.

Makeup Speglar

konkava speglar används också i smink eller rakning speglar. När rakning eller sminkade, har en person spegeln nära hennes ansikte. Detta tillåter henne att se en förstorad bild av hennes ansikte, som är till hjälp för sminkade eller rakning korrekt.

Konkava speglar och Mikroskop

konkava speglar placeras längst ned i mikroskop för att fånga ljuset. Mikroskop speglar kan vridas i alla riktningar, det är viktigt att inte stänga av mikroskop spegeln mot solen eller andra källor för intensivt ljus, som spegel förstärker ljuset. En person tittar in i ett mikroskop, vars spegel var böjd mot solen kan vara förblindade av intensiteten i ljuset.

    
    Copyright © 2011 give2all.org