välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Vilka är skillnaderna mellan klimat & väder?

Postad av : P-O Lennartsson

Ingen människa på jorden är immun mot effekterna av väder-och klimatförändringar. Tornados, orkaner, snöstormar och översvämningar är bara några av de skadliga resultaten av väder, medan klimatförändringar kan leda till mini istiderna som den som inträffade mellan 1450 till 1890 AD. Även om de används synonymt, klimat och väder är inte samma sak. Här är några skillnader mellan dem

Tidsplan

Klimat ändras inte från dag till dag. Det är en långsiktig åtgärd i ett område typiska väderförhållanden, med upp till trettio års data för att förfina. Väder, eftersom flesta människor är intimt känner till, kan ändra många gånger på bara några dagar så varma och kalla fronter resa genom ett område.

Ändringar

Faktorer som förändrar väder och klimat varierar. Vädret påverkas av förändringar i lufttrycket och förekomsten av moln och nederbörd. Vindhastighet och riktning kan påverka resultatet av olika väder interaktioner. Klimatförändringarna på grund av den mängd värme i atmosfären håller, som kan variera med atmosfäriska förhållanden.

Effekten av förändringar

Vädret drabbar oftast en liten del av planeten, och när en front passerar, normala avkastning relativt snabbt. Klimatförändringarna kan påverka hela planeten i flera år, årtionden, kanske århundraden. I sin mest drastiska, klimat kan påverka utvecklingen av djur och växter och leda till massförintelse.

Mänskliga Överväganden

Hur människor påverkar klimatet och vädret skiljer sig åt. Användning av CFC kanske inte har en omedelbar inverkan på det lokala vädret men kan leda till en spridning av växthusgaser, som kan höja medeltemperaturen på hela planeten. Lokaliserad surt regn orsakas av förbränning av fossila bränslen.

Terminologi

Väder ofta bidrar till att identifiera särskilda platser. Till exempel är Chicago den "blåsiga" stad i Florida den Sunshine State, och Tennessee stoltserar med Smoky Mountains. Å andra sidan kan ingen plats definieras av klimatet. Det finns tempererade områden och tropiska områden, men de varierar globalt.

Förutsägelser

Processen för att förutsäga väder och klimat skiljer sig. Att förutsäga vädret, meteorologer titta på vindhastighet /riktning, temperatur och nederbörd i atmosfären. Samlas in från väderstationer över ett område, och prognosmakare åtgärden bara en till tre veckor in i framtiden. Klimatforskare mäta flödet av havet, hur mycket solljus når jorden, och förekomsten av växthusgaser i atmosfären. De kan förutsäga klimatet decennier in i framtiden.

    Previous:Klimat & väder i Sverige
    Next:nothing
    
    Copyright © 2011 give2all.org