välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

varför är temperaturen på jorden ökar?

Postad av : Valon Istrefi

Klimatförändringarna och den globala uppvärmningen är gemensamma på nyheterna, och även Hollywood katastrof filmer görs om deras effekter. Men eftersom det finns så mycket desinformation om den globala uppvärmningen, orsakerna är övertäckta för många människor. Det är fruktansvärt, eftersom alla måste förstå orsakerna till den globala uppvärmningen om något effektivt någonsin att göra om det och gör något åt det är avgörande för framtida civilisation

Storlek

Temperaturen på jorden har utan tvekan ökat under det senaste århundradet, och detta är en fråga om inspelad, bevisat faktum. Mellan 1895 och 2005 har den genomsnittliga temperaturen på jordens yta stigit med 1 grad C. Detta låter inte dramatisk tills man inser att detta är ett genomsnitt av både hela världens yta och genom hela året. Delar av världen har sett mer dramatiska temperaturhöjningar totalt sett eller under särskilda säsonger. Vissa delar av världen är varmare än det globala medelvärdet, och mark temperaturer har ökat snabbare än havstemperaturen.

Identifiering

Den vetenskapliga uppfattningen är att orsaken till den stigande temperaturen på jordens yta är växthuseffekten orsakas av mänsklig industriell verksamhet, tillsammans med skövlingen av en stor del av världens yta. Industriell verksamhet har ökat mängden av kolbaserade gaser i atmosfären, medan avskogning har eliminerat en stor "sänka" för dessa gaser (träd "andas" koldioxid, inte syre). Mellan 1895 och 2005 har halterna av koldioxid i atmosfären och metan ökade med 31 och 149 procent. Dessa gaser lägga till befintliga växthusgaser redan finns i atmosfären, vilket ökar atmosfärens förmåga att fälla värmeenergi från solen och höja temperaturen. Samtidigt är ungefär hälften av de tropiska skogar som täckte hela världen år 1947 borta nu.

Överväganden

I vilken utsträckning av hur mycket temperaturen kommer att stiga i framtiden är inte klart, men etablerade vetenskapen förutspår en ökning mellan 2 till 11. 5 grader under det tjugoförsta århundradet. Det innebär den lägsta ökningen under innevarande århundrade kommer att vara minst dubbelt så av förra seklet. En stor del av problemet med att förutsäga ökningen är problemen med återkoppling, eller resultat som är något varmare väder kan ha i att öka den totala temperatur. Till exempel finns det mycket av växthusgasen metan inlåst i den sibiriska, Alaska och Kanada permafrost. Om detta permafrosten tinar upp kommer det att släppa att metan och orsaka en massiv stegring i växthusgaser i atmosfären.

Missuppfattningar

Det finns en hel del dålig vetenskap och desinformation om växthuseffekten. Till exempel, dåligt informerad eller osant förståsigpåare vilja påstå att den typiska vulkanutbrott sätter mer växthusgaser i atmosfären än årtionden av mänsklig industriell verksamhet. Detta är en logisk felslut, eftersom man bortser att växthuseffekten handlar om komplettering av befintliga källor till växthusgaser.
Det bästa teori som används som ett motargument till den globala uppvärmningen är sol variation, eller ökningar i solaktiviteten att resultera i större produktion av energi, och därför mer värme som når jordens yta. Det finns vissa ljud vetenskapen bakom solenergi variation teorier, men även om de var sant skulle det bara vara ett inslag förstoringsglas växthuseffekten. Om Solen skulle skicka mer energi mot jorden, skulle den obestridliga ökningen av växthusgaser innebär fånga en större del av den ökade energi.

växthuseffekter driven temperaturökningar har fått skulden för en rad moderna problem . Reträtten och försvinnande glaciärer och arktiska havsisen har det mest synliga exemplet. Det är också troligt att stigande temperaturer driver ökande makt och frekvensen av våldsamma väder som orkaner och tyfoner. Andra effekter är stigande havsnivåer, torka och ökad oceaniska försurning.

    
    Copyright © 2011 give2all.org