välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Vilken planet är närmast jordens atmosfär?

Postad av : Charlotte Wannberg

Av alla planeter och satelliter i vårt solsystem, har bara Jorden en atmosfär som kan uppehålla liv. Ingen atmosfär ligger nära jordens sammansättning, och bara Venus har en atmosfär ens i närheten av jordens storlek

Typer

Det finns två huvudtyper av planetära atmosfärer: den tunna atmosfär runt steniga planeter och tjocka atmosfär av gasjättarna. Merkurius, Venus, Jorden och Mars har tunn atmosfär, medan Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus har mycket tjockare atmosfär.

Funktioner

Jordens atmosfär består främst av kväve (78 procent), syre (21 procent) och spårmängder av andra gaser, framför allt vattenånga och koldioxid. Merkurius gles atmosfär innehåller mest väte, syre, vattenånga och kalium. Venus och Mars båda har koldioxid-rik atmosfär. Alla gasjättarna har atmosfär komponerande främst av väte och helium, tillsammans med andra gaser och ICES.

Storlek

gasjätte planeterna är nästan alla atmosfären: ingen fast yta kan observeras under sina tjocka atmosfären moln. Kvicksilver, däremot har nästan ingen atmosfär. Venus har en atmosfär mycket tjockare än jorden, medan Mars har endast 1 procent av det atmosfäriska trycket som jorden har.

Överväganden

Den blå färger Uranus och Neptunus inte kommer från närvaron av vatten, källa till den blå färgen på jorden. På dessa planeter, metan och andra spår gaser i atmosfären reflekterar blå. Även om de kan se ut som vattnig jorden, är deras sammansättning mycket olika.

Funktion

Ingen annan planets atmosfär skulle kunna stödja liv. Syre, som behövs för djurlivet att andas, bara finns i spårmängder i alla andra miljöer. Gaser giftigt för människors liv, såsom koldioxid, ammoniak och metan, är gemensamma någon annanstans i solsystemet.

    Previous:nothing
    Next:vad är formen på jordens omloppsbana?
    
    Copyright © 2011 give2all.org