välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

är plastflaskor farliga för jorden?

Postad av : Valon Istrefi

Användningen av plastflaskor är på uppgång. De används som läsk behållare och för att möta efterfrågan på buteljerat vatten. Den typ av plast som används för att innehålla dessa flytande produkter är polyetentereftalatfilm, eller PET för korta. Eftersom användningen av plastflaskor har ökat, har frågor om sin miljöpåverkan på planeten tagits upp, och orsaker till oro har visat sig vara giltiga

Du behöver:.
Liten påse kattsand
. Tabell, helst med en mörk yta.

fossila bränslen

Petroleum och naturgas är skyldiga att göra plast. Eftersom de är fossila bränslen, och därmed ej förnybara resurser, har vår hunger för plastprodukter en permanent kostnad. Enligt Pacific Institute, är cirka 17 miljoner fat olja som används vid tillverkningen 31. 200 miljoner l vatten. Försäljningen av vatten på flaska i USA ensamt har gått från 3 miljarder flaskor säljs 1996 till nästan 36 miljarder 2006 -. En ökning på mer än 31 miljarder liter

Deponier

Under 2006 bara 24,7 procent av plastflaskor återvanns på den amerikanska, vilket 3. 36 ton av flaskor i soporna. När flaskorna göra det till en deponi, tar de från 200 till 400 år att bryta ner. År 2007, enligt Naturvårdsverket, lade USA: s omkring 14 miljoner ton plast i fasta kommunala avfallet. Containrar är den största andelen avfall.

Vatten

Ironiskt nog använder flaskvatten industrin dubbelt så mycket vatten för att skapa sin produkt som det flaskor, gjorde så varje liter vatten faktiskt förbrukar tre. Dessutom kastas plastflaskor göra det i vattendrag, förorenande floder, sjöar och hav. Fler farliga är fortfarande de små pellets används för att tillverka PET-flaskor, som koncentrerar i vissa områden i havet, som orsakar djur som äter plast att svälta ihjäl som hårdsmält pellets ackumuleras i deras tarmsystem. På vissa stränder, pelletsen är så många att de börjar byta ut sanden.

Växthusgaser

koldioxid eller CO2 är en växthusgas. Växthusgaser är de som absorberar värmestrålning från jorden och fälla den i vår atmosfär. Ju fler av dessa gaser är där, desto varmare temperaturer. Detta kallas ofta den globala uppvärmningen. Koldioxid är den viktigaste växthusgasen. Tillverkning av PET-flaskor släpper tre gånger sin egen vikt i koldioxid. Under 2006 tappning enbart vatten släppt mer än 2,5 miljoner ton CO2 i atmosfären.

Energiförbrukning

Under 2006 krävs det 2. 013 BTU att tillverka en PET-flaska. En BTU höjer temperaturen på 16 gram vatten med en grad Fahrenheit. I USA, för tillverkning av plastflaskor står för cirka 4 procent av den årliga energianvändningen. Producera energi använder ofta fossila bränslen som kol, utsläpp av koldioxid.

    
    Copyright © 2011 give2all.org