välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

DNA-fingeravtryck grunderna

Postad av : Stefan Svensson

DNA-fingeravtryck får sitt namn från den traditionella hanteringen av indentifying människor baserat på deras fingeravtryck. Istället för fingersprints undersöker DNA-fingeravtryck av protein-baserad kod som ger grunden för all cellernas aktivitet. Denna metod är mer exakt, ger mycket mer information och kan användas oftare

om DNA

DNA är i grunden en mycket lång kedja av proteiner, fästs vid varandra parvis som vindkraft runt till de berömda dubbla helix mönster. Inom denna kedja av proteiner finns fyra grundläggande byggstenar: adenin, cytosin, guanin och tymin, som kallas A, C, G och T. Dessa block koppla upp att bilda par och par, genom växelvis ar är en mycket lång kod som innehåller all information celler behöver för att föröka sig och bedriva vitala funktioner i kroppen. Utan denna kod, kunde organismer existerar inte, och eventuella ändringar eller luckor i denna kod leda till mutationer som vanligtvis dödlig eller svårt problematiskt.

Noncoded DNA

Det innebär att mänskligt DNA måste förbli desamma från person till person, vilket kan tyckas att besegra idén av DNA-fingeravtryck. Inte alla DNA, men är sammansatt av dessa nödvändiga kedjor av kod. Vissa delar av människans DNA är noncoded-baspar som kan ordnas på många olika sätt. Ärftliga noncoded DNA kan ansvara för vissa familj likheter, till exempel, medan slumpmässiga mutationer kan uppstå i dessa områden av DNA utan att skada den övergripande plan. Varje person-varje organism-har olika noncoded DNA

Undersöka DNA

Nästan varje cell i kroppen, inklusive hudceller, kan användas för att titta på DNA så länge den är hel och ny nog. . Men för att utföra DNA-fingeravtryck, måste provet jämfört med något annat: en källa från en specifik donator. Så länge dessa två DNA källor finns, kan "fingeravtryck" vidtas. Forskare skörd celler som innehåller DNA, lägg dem i flera olika lösningar för att bryta celler isär och sila ut allt men proteiner DNA, och undersöka de proteiner med "nåla" DNA på band av nylon och med hjälp av radioaktiva sonder att läsa informationen.

Skapa en DNA Fingerprint

Den mänskliga arvsmassan är mycket stor, och forskarna med hjälp av DNA-fingeravtryck inte kan ta sig tid att studera hela DNA-kedjan. Istället fokuserar de på vissa områden med noncoded avsnitt av DNA-de delar som skiljer sig från person till person. Liksom traditionell fingeravtryck, är ett visst antal särskilda platser som valts-områden av DNA som alla forskare har enats om att titta på när matchning prover, vanligtvis 13 till antalet. Sonderna undersöka dessa områden och med den feedback de producerar, forskare konstruera ett diagram av baspar uppenbar, som liknar en streckkod. Genom att jämföra streckkoder i olika prover, kan man se om DNA är den samma eller inte. Resultaten kan också ange andra relationer, såsom blod-förhållande.

    
    Copyright © 2011 give2all.org