välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

inte färg påverka ditt humör?

Postad av : Ulf Friberg

Färg har visat sig påverka humör. Vad är inte bevisat är hur och vilken färg gör vad. Även himmelsblå ofta sägs vara lugnande, blad-grön lugnande, silver och vit luftig, orange, röd och gul väcka, brun jordnära, och violett kungliga eller helig, det är en utmaning att visa att specifika färger orsaka betydande, mätbara förändringar i . humör

Vad är bevisat

Sedan 1970-talet när det gäller färg psykologi föddes, har en hel färg industri dykt upp, bistår regeringarna att måla fängelser rosa att lugna fångar och snabb- näringskedjor att dekorera i orange att få kunderna att äta snabbt. Men forskarna är inte 100% säker på att folk alltid förknippar samma färger med samma humör.
1973, intervjuade Francis M. Adams och Charles E. Osgood, två forskare vid University of Illinois, människor från 23 olika kulturer om hur färger fick dem att känna. De granskade också samtliga befintliga vetenskapliga färg studier (det fanns 89).
Red gav mest universella sammanslutningar av styrka, vitalitet och aktivitet. Svart rankades "stark" och "dåliga", grå var "dåliga" och "svag", vitt, blått och grönt i allmänhet var rankad "bra", gula var "svag". Denna studie gav ungefär 70% av antalet avtal och var grunden för den moderna färg psykologi.

Samma färg, annan stämning?

Olika kulturer rapportera olika föreningar för vissa färger. I Asien sörjande ha vit. I Indien, brudar bär röda. I USA, brudar bära vita och svarta är färgen för sorg. En del färger har dubbla associationer. I katolicismen, bär påven ofta en röd mantel --- men djävulen ofta har röd hud. Tydligt, även om röda gör de flesta människor känner vitala, hur de tycker om att vitalitet kan växla, beroende på sammanhang.
I andra studier, forskare hypotes att våglängder av färg (korta vågor är röda, långa vågor violett ) samverkar med människors hormonsystem att ändra sitt humör. Denna teori ifrågasattes av det faktum att samma färger kan produceras på många sätt. Således kan det vågmönster för två till synes identiska fläckar av färg olika --- även om de kände av observatören att väcka samma stämning.

Odd färger Spark Misstag

Färg påverkar effektiviteten. I en studie från 2008, "Effekterna av lämpliga och olämpliga Stimulus Färg på Lukt Diskriminering," Har människor som försöker utföra en uppgift under blå eller gröna lampor mycket värre än människor vars uppgift var upplyst av vit, orange eller rött ljus. I en annan studie kunde människor presenteras med ett glas av laminerat tonat körsbär eller jordgubbar saft inte identifiera lukt, trots att de pekat sin lukt om den vätskan var röd.

Vetenskaplig skala av färg och stämning

A 1994 studie, "Effekter av färg på känslor," mätt människors känslomässiga reaktioner på färg (nyans, mättnad och ljusstyrka) och att resultaten på en skala. "Ljusstyrka effekter var nästan samma för kromatisk och akromatisk färger. Blå, blå-grön, grön, röd-lila, lila och lila-blå var den mest trevliga nyanser, medan gul och grön-gul var minst trevliga. Grön-gul, blå-grön och grön var de mest upphetsande, medan lila-blå och gul-röd var minst upphetsande. Grön-gul inducerad större dominans än röd-lila. "

Plocka för din egen Moods

Uppenbarligen färg påverkar humör, men de flesta av de faktiska omständigheterna är ännu inte upptäckt. Så om du dekorera din miljö kan det vara bäst att välja färger som de önskade stämningarna . . . i dig.

    
    Copyright © 2011 give2all.org