välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad gör permanenta bläck permanent?

Postad av : Ulf Friberg

Permanent bläck är en så stor del av vår vardag som vi sällan tänker på det. Utan det dock kan du behöva bära runt stentavlor i ryggsäcken, eller skiffer. Dina böcker skulle ha alla bleknat, eller inte skulle ha existerat alls, om inte för utvecklingen av permanent bläck. Vad gör permanent bläck permanent? En rad olika metoder har prövats under tusentals år och några har överlevt och fortsätter att användas idag, medan nyare kemiska metoder också har utvecklats och är de mest populära.

Historia

Skriva i grottan väggar är det tidigaste kända formen av skrivande, men det var inte mycket portabel. Grekerna uppfann då skrivredskap gjord av ben eller elfenben till repor i vax filmdragerade tabletter. Den kinesiska, cirka 5. 000 år sedan, gick några steg längre och skapade bläck från sot och olja, förtjockad med gelatin från djurskinn. Detta var inte används direkt för att skriva men för att måla ytan av upphöjda ord redan ristade i stenar. Så småningom var det bläck som används att göra ord, utan carving stenen först.

Många kulturer har utvecklat bläck för att skriva och rita under de senaste flera tusen år. Bär, växter och mineraler har kombinerats på många sätt att göra olika bläck och färger färg så småningom användas för att skriva. Papper var också utvecklas och den tidiga egyptierna, romarna, grekerna och hebreerna snart använt papper gjort från papyrus växt-och pergament från djurhudar för att skriva på.

Carbon bläck, de som görs genom att blanda sot och oljor, har varit den mest populära genom åren och fortfarande används i dag av konstnärer. Detta bläck är allmänt känd som Indien eller Sumi bläck, och även om det anses vara permanent, finns det exempel på dokumentation som inte har blivit våt och bläcket förlorade sin permanens.

Definition

Enligt Random House ordlistan , ska ordet "permanenta", med hänvisning till bläck, betyder att vara "långvarig, eller icke-fading. " Sharpie, ett bolag känt för sin utveckling av olika permanenta märkpennor, som gör anspråk på en markör kan betraktas som stadigvarande om den "håller sig till de flesta underlag och /eller är vattentät, och använder färgämnen eller pigment. "

Bläck som innehåller pigment, i motsats till färga, är färgbeständiga bättre. Färgämnen är lösliga i vatten, medan pigment är det inte. Pigment klarar även ljus längre än färgämnen, även om färgämnen är allmänt tillgängliga i ett bredare utbud av färger.

Ingredienser

Sanford Company, som nu är mer allmänt känd som "Sharpie," har tillverkat permanent bläck sedan 1857. De olika markörer och bläck från den här pigment företagsbruk och färgämnen samt kemikalier n-propanol (relaterad till tvättsprit), n-butanol (en brandfarlig kolväten som bensin) och n-diacetonalkohol (lösningsmedel).

Funktioner

Hur permanent är permanent? Även folk på Sharpie kan inte lova att deras mycket permanent bläck varar för evigt. Om du till exempel skriva eller rita på något med en märkpenna och lämna det utanför för att de delar, är det möjligt det bara kommer att pågå flera månader. Om du använder en markör på en porös yta och lämna in den, men kan det pågå i flera år eller mycket längre. Den typ av yta bläck används på är en stor faktor till dess varaktighet. Historiskt sett skulle bläck bleknar eller "försvinna" från några papper eller andra ytor, eftersom bläcket inte skulle kombinera med den sura karaktären av papperet. Idag är vissa markörer gjorda för blanka ytor och hårt underlag, cd-skivor, tvätt och liknande. Alla dessa bläck erbjudanden kombinerar sina pigment och kemikalier i en mängd olika sätt så att bäst passa den yta som de gjorde.

Varningar

Tatueringar och permanent make-up är vanliga användningsområden för permanent bläck, och medan tatuering har funnits i tusentals år, kan oorganiska naturen av dagens fasta färgämnen göra tatuering farligare. Medan de flesta tatuering bläck är kolbaserade, färgämnen och pigment har ofta kemiska ämnen i dem som kan orsaka allergiska reaktioner. Dessutom allergiska reaktioner är vanliga när folk skriver på sin hud med märkpenna, så detta är inte en metod som bör göras ofta.

    
    Copyright © 2011 give2all.org