välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

månen & dess inverkan på vår väder

Postad av : Charlotte Wannberg

Månen sägs påverka allt från tidvatten fertilitet, men vissa begrepp har mer underlag än andra. Medan en följd av månens åtgärder på jorden inte är helt klarlagda, kan dess allvar ha en mätbar effekt på många miljöfaktorer, bara subtilt kör vädermönster

Gravity of the Moon

Månens mindre gravitationsfält ansträngning i förhållande till solens är åsidosattes genom sin närhet till jorden. Till exempel är månen 2,17 gånger mer effektiv än den massiva solen att höja tidvatten på jorden. När månen har en inverkan på vädret, är det oftast en indirekt en. En mängd olika faktorer överväldiga månens inflytande, minskar dess roll i de flesta av jordens vädermönster.

Tides

När vattnet rör sig längs jorden, till den kombinerade krafter av jordens rotation och gravitationskraft från interstellära organ såsom havet månen orsaka nivåer varierar kontinuerligt. En vårflod, som inträffar när månen är full eller nya, kombinerar med gravitationskraft från solen och orsakar en stor skillnad mellan hög-och lågvatten. En NEAP tidvattnet uppstår under kvartalet faser och arbetar för att radera ut tidvatten effekten från solen, vilket resulterar i proportion vågor.

Havsströmmar och Väder

strömmen av vatten är en faktor i havsströmmarna, som i sin tur påverkar vädret i närliggande landområden genom att temperaturen mer i linje med temperaturen på strömmar när de flyttar jorden. Varma havsströmmar föra varmare och regnigare väder, och kallt havsströmmar föra kallare och torrare väderlek.

Atmospheric Tides

Månen också kan bidra till fluktuationer kallas atmosfäriska tidvatten, som är bulor och svängningar i atmosfären liknar det sätt på vilket tidvatten förekommer på vatten. Förståelse atmosfäriska tidvatten är viktigt för att förstå energiflödet från övre till nedre atmosfären. Dock är månens effekt, som är den kombinerade kraft oceaniska rörelse och månens dragningskraft på atmosfären, mycket mindre än solens effekt, vilket är mest en produkt av solvärme i stället för gravitationskraft.

Atmosfärstryck

Månen har en liten effekt på lufttrycket. Är dock ökningen av trycket en liten faktor jämfört med andra i atmosfären. Lägre tryck tenderar att resultera i mer dåligt väder, medan högre tryck tenderar att leda till lugnare väder.

    
    Copyright © 2011 give2all.org