välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur man gör vätgas genom elektrolys

Postad av : Jeanette Morales

Elektrolys är den process där el används för att skilja vattenmolekyler till vätgas och syrgas. Elektrisk ström leds genom vatten med någon form av elektrolyter läggas att bistå nuvarande. Den molekylära obligationer i vatten bryts, och väte samlas vid katoden medan syre samlas vid anoden. I ett kemi labb, en Hoffman apparat som används för att utföra detta experiment, men du kan göra det hemma så länge du har en behållare för uppsamling av väte.

Du behöver:
batteri eller annan källa till likström
. Destillerat vatten.
Elektrolyter.
Elektroderna.
Två containrar för att samla in väte och syre (plast läsk eller vattenflaska fungerar).
Storcontainrar, om storleken på ett spädbarn badkar, för vattnet.


1.
Fyll stor behållare 2 /3 till 3 /4 full av destillerat vatten. Lägg elektrolyter i vattnet. Använd inte bordssalt, men de flesta andra salt eller andra jon-producerande molekyler fungerar.
2.
Placera elektroderna inne i samlingen flaskor. Sänk ner flaskor i vattnet tills de är fyllda och vila dem mot sidan så de är i vinkel med bottnarna över vattenytan.
3.
Anslut strömkällan till elektroderna. Bubblor börjar bildas runt elektroden. De gaser som kommer att tränga ut vattnet i flaskorna.
4.
Bryt strömmen innan vattennivån i flaskorna faller under elektroderna. Cap flaskorna samtidigt som toppar under vattnet. Det kommer att finnas lite vatten kvar i flaskorna, men de gaser kommer att vara antingen väte eller syre.

tips och varningar


  • Vätgas bildas dubbelt så snabbt som syre, så flaskan med den större volymen av gas, väte.
  • Använd inte bordssalt-natriumklorid, NaCl eller --- som din elektrolyt. Det klor joner kommer att attraheras av elektroderna och bildar klorgas. Klorgas kan vara dödligt.
    
    Copyright © 2011 give2all.org