välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur du justerar pH-nivåer

Postad av : Valon Istrefi

Koncentrationen av vätejoner H + uttryckt som pH bestämmer surhetsgraden i en lösning. pH påverkar loppet av kemiska reaktioner och biologiska processer. De flesta av dessa processer finns i buffert system som tenderar att hålla pH nästan konstant. Trots det kan ändras genom att lägga till starka syror (t. ex. HCl) eller baser (t. ex. NaOH). Det är en frekvent laboratoriesed att justera pH (vanligen inom 1 till 3 enheter) av en buffert för att matcha det med särskilt experimentell behov. pH justeringar kräver noggrann övervakning av lösningen surhet som normalt åstadkoms med hjälp av mätare laboratorium pH

Du behöver:
pH meterMagnetic eller mekaniker omrörare Rör bar Beaker 250 respektive 500 mlPlastic pipetteSolution av natriumhydroxid (NaOH) 3MSolution av saltsyra (HCl) 3 M.


1.
Placera en omrörare i bägaren med lösningen. Sätt bägaren på magnetomröraren och slå på den för att starta lösning omrörning. Obs: du måste fortsätta röra under hela proceduren
2
Placera glaselektrod av pH-mätare i lösningen och vänta 20 till 30 sekunder. . . Läs av pH som visas av instrumentet.
3.
Jämföra dagens lösningens pH (Steg 2) med målvärdet. Om pH är högre än den önskade du behöver använda saltsyralösning för justeringen. På Tvärtom, om pH är lägre än den borde vara, måste du använda den lösning av natriumhydroxid.
Till exempel är 8,75 pH bestäms i steg medan bufferten slutliga pH-värdet bör vara 7,5. Eftersom 8,75 är högre än 7,5 måste du använda saltsyra.
4.
Fyll i plastpipetten med antingen saltsyra eller natriumhydroxidlösning.
5.

Tillsätt 3 till 5 droppar från plastpipetten att lösningen i bägaren. Vänta 20 och 30 sekunder.
6.
Läs av värdet som visas på pH-mätare och jämföra det med det önskade pH. Du bör se en pH-förändring i riktning mot målvärdet.
7.
Upprepa steg 5 och 6 tills lösningens pH når bestämt värde.
8.

Stäng magnetomrörare och ta bort pH glaselektrod.

tips och varningar


  • alltid skyddshandskar och skyddsglasögon vid arbete med natriumhydroxid och saltsyra lösningar.
    
    Copyright ©2011